Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Nu așteptați să fiți atacați de viruși și alte infecții bacteriene! Începeți de pe acum să vă stimulați organismul! Pe lângă suplimentele alimentare, există numeroase alimente care vă pot stimula sistemul imunitar datorită conținutului lor de vitamine și minerale. Pe lângă o alimentație echilibrată și variată, puteți da prioritate anumitor alimente care vă vor întări apărarea împotriva micilor afecțiuni ale iernii.
Articol de Simona Lazăr, 07 Ianuarie 2024, 15:37
Vitamina C: vedeta iernii
Vitamina C nu are echivalent atunci când vine vorba de a ne întări apărările. Așadar, este un excelent ajutor în lupta împotriva infecțiilor.
Vitamina C este, de asemenea, recomandată în special fumătorilor. Fumatul distruge această vitamină, așa că fumătorii sunt adesea deficitari în vitamina C.
Unde putem găsi vitamina C în alimentația noastră? Fructe (citrice, kiwi, coacăze negre, guava), pătrunjel și legume verzi (salată, varză, ardei, sorcova).
Vitamina B6: pentru a combate stresul
Principalele surse de vitamina B6: drojdia, germenii de grâu, carnea și peștele.
Vitamina B12: împotriva oboselii
Vitamina B12 ajută la combaterea oboselii și facilitează absorbția fierului.
Principalele surse de vitamina B12 sunt organele, ouăle, laptele și derivatele din lapte.
Fier: împotriva infecțiilor ORL
Carența de fier, frecventă mai ales la copii și la femei, poate duce la infecții ORL recurente.
Fierul din alimentație este mai bine absorbit de organism decât fierul sub formă de suplimente alimentare.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că ceaiul împiedică absorbția fierului. Așadar, evitați să îl beți după o masă cu alimente bogate în fier.
ntre principalele surse de fier se numără budinca neagră, carnea roșie, ficatul și pateul de ficat de pasăre. Dar asta nu este prea mult: o felie de budincă neagră la fiecare zece zile sau o felie de ficat la fiecare săptămână vă va proteja de carența de fier.
Zincul: în centrul imunității
Jucând un rol în multiplicarea globulelor albe, care sunt actori-cheie în sistemul nostru imunitar, zincul are o importanță considerabilă.
Principalele surse de zinc sunt carnea, crustaceele, peștele, cerealele și lintea.
Magneziul: un agent antistres
Acest element ajută la combaterea stresului și știm cu toții că stresul ne slăbește apărarea.
Principalele surse de magneziu sunt: cerealele integrale (în special orezul integral), fructele uscate sau oleaginoase (caju, migdale, nuci), soia, peștele, legumele și anumite ape minerale (Hépar, Badoit).
Pe scurt, ceea ce mâncați iarna este important pentru aportul de vitamine!
Dieta de iarnă vă va oferi vitaminele de care aveți nevoie pentru a combate frigul, oboseala, stresul și multe alte afecțiuni!
Dar trebuie totuși să vă echilibrați alimentația, amintindu-vă să includeți legume și fructe în fiecare zi! Legumele și fructele sunt adesea mai puțin populare iarna, deoarece sunt mai rare și mai scumpe. Deși toate legumele sunt disponibile în magazine, legumele "în afara sezonului" sunt mai puțin gustoase. Așadar, alegeți legume de sezon pentru a evita dezamăgirile!
Iarna, gândiți-vă la cicoare, varză, morcovi, broccoli, sfeclă roșie, dovleac, mămăligă etc.
Pentru fructe, ananas, portocale, kiwi, mere, pere, litchi...
Dacă dieta nu este suficient de echilibrată sau dacă vă simțiți obosită, gândiți-vă la suplimente alimentare.