Împotriva diabetului, limitați consumul de cartofi!
Potrivit unui studiu japonez, consumul de prea mulți cartofi crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Limita ideală de a nu depăși ar fi două porții pe săptămână.
28 Octombrie 2022, 01:51
Factori de risc pentru diabetul de tip 2
Există mulți factori de risc pentru diabetul de tip 2: obezitatea, inactivitatea fizică, ereditatea, sindromul metabolic etc. Dar a priori ar juca un rol și cantitatea de cartofi consumați. Acest factor de risc a fost identificat prin analizarea, între 1984 și 2011, a consumului de alimente a aproape 200.000 de profesioniști din domeniul sănătății.
Nu prea mulți cartofi
Ca urmare, prea mulți cartofi cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Mai exact, între 2 și 4 porții, acest risc începe să crească cu 7%. Dar de la 7 porții pe săptămână crește vertiginos, cu aproximativ 33%. Această relație dintre diabet și cartofi este independentă de alți factori de risc.
De reținut că cartofii, mai ales când sunt fierbinți, au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că au ca efect creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge (glicemie), favorizând pe termen lung riscul de diabet.
Deci, în practică, reduceți ponderea de cartofi. Limitați-vă la o porție (150 g) pe săptămână.
Și, în general, limitați toate alimentele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pâinea și cerealele rafinate. Se consuma ca inlocuitor al orezului, hrisca, quinoa, pastele intregi, evitand preparatele industriale, deoarece zaharurile si grasimile adaugate ajuta la cresterea indicelui glicemic.