Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate reprezintă o parte importantă a dietei noastre, ea poate fi uneori dificil de gestionat. Iată câteva sfaturi...
Articol de Simona Lazăr, 02 Aprilie 2024, 00:59
Intoleranța la lactoză: nu renunțați la toate produsele lactate
Da, persoanele care au intoleranță la lactoză ar trebui să renunțe la lapte și la produsele cu un conținut ridicat de lactoză, cum ar fi înghețata. Dar gradul de intoleranță la lactoză variază de la o persoană la alta. Mai mult, unele produse lactate conțin puțină sau foarte puțină lactoză. Majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot digera o cantitate mică de produse lactate în fiecare zi. Așa că nu vă fie teamă să vă explorați puțin toleranța la lactoză.
Câteva exemple de produse lactate cu conținut scăzut de lactoză:
Brânzeturi, în special brânzeturile tari.
Iaurtul și alte produse obținute din lapte fermentat: bacteriile pe care le conțin au transformat deja lactoza, care este, prin urmare, mult mai bine tolerată.
În general, simptomele intoleranței la lactoză sunt mai puțin severe atunci când laptele este luat cu o masă, în special cu o masă bogată în grăsimi. Fără a exagera, puteți, așadar, profita de un gratin pentru a avea un produs lactat în plus.
Mai presus de toate, nu uitați că, atunci când este vorba de intoleranța la lactoză, toate dozele luate în timpul zilei se vor aduna. Așadar, la început, asigurați-vă că luați doar un singur produs care conține lactoză pentru a afla dacă îl puteți tolera sau nu.
Aportul adecvat de calciu: cum procedați?
Pe lângă produsele lactate care pot fi sau nu tolerate, există și alte modalități de a obține suficient calciu în alimentația dumneavoastră în ciuda intoleranței la lactoză.
Începând cu... produse lactate, dar cu conținut redus artificial de lactoză. Acestea vă permit să consumați alimentele cu care sunteți obișnuită - lapte, smântână, iaurt etc. - dar fără lactoză. Avantajul este că nu este nevoie să vă adaptați: laptele este tot lapte și are gust de lapte. În plus, sunt din ce în ce mai ușor de găsit în supermarketuri; dezavantajul este că sunt mai scumpe decât celelalte.
Există, de asemenea, înlocuitori pe bază de soia pentru produsele lactate. Și aici, laptele, smântâna, iaurturile și untul sunt din ce în ce mai ușor de găsit. Dezavantajul este că gustul este puțin diferit de cel cu care suntem obișnuiți... iar soia poate provoca uneori alergii.
Surse de calciu care nu au nimic de-a face cu laptele
Nu uitați nici că alimentația vă poate furniza mult calciu în afară de produsele lactate. Legumele cu frunze verzi (spanac, sfeclă roșie etc.), fructele oleaginoase (migdale) și leguminoasele (năut) sunt bogate în calciu, la fel ca și anumite ape minerale. Deși nu înlocuiesc complet produsele lactate, ele reprezintă un supliment foarte util.