Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul dietei. Ca inhibitor al apetitului, konjac este un excelent aliat al slăbitului.
Articol de Simona Lazăr, 17 Aprilie 2024, 10:12
Konjac: un tubercul din Japonia
Originar din Asia, konjac este o plantă cultivată și consumată în mod tradițional în Japonia. Rădăcina (tuberculul) de konjac este folosită pentru a prepara "Konnyaku", un aliment tradițional japonez sub formă de pastă gelatinoasă.
Efectul de "burtă plină"
Tuberculii Konjac conțin glucomanan. Această substanță este utilizată în industrie ca aditiv alimentar (E425) ca agent de îngroșare sau de gelificare.
În fitoterapie, glucomananul extras din konjac prezintă interes pentru capacitatea sa de a absorbi de o sută de ori volumul său de apă și de a forma în stomac un gel vegetal dens și vâscos, care dă rapid o senzație de sațietate.
Aliat ideal pentru slăbire, konjac este un excelent inhibitor natural al apetitului. Fiind natural foarte sărac în calorii, vă permite să reduceți cantitatea de alimente pe care o consumați fără să vă simțiți foame sau să consumați calorii suplimentare.
Pe lângă proprietățile sale de suprimare a apetitului, konjac este, de asemenea, bogat în fibre, ceea ce îl face mai ușor de digerat. Gelul pe care îl formează în stomac reduce, de asemenea, absorbția grăsimilor și a zaharurilor în intestin.
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) recunoaște o legătură de cauzalitate între consumul de glucomanan și pierderea în greutate în cadrul unei diete hipocalorice.
Konjac în practică
Konjac este foarte în vogă, ceea ce îl face un aliat interesant pentru slăbit atunci când urmați o dietă hipocalorică pentru a pierde în greutate.
În ultimii ani, a devenit mai ușor să găsești alimente care conțin konjac: pe piață sunt disponibile spaghete konjac "shirataki" și "konnyaku". De asemenea, este ușor de găsit rețete pentru a-l găti, ținând cont de faptul că konjac are, în mod natural, puțin gust.
Konjac este, de asemenea, disponibil ca supliment alimentar, în special sub formă de capsule. Aceste capsule trebuie luate cu o jumătate de oră înainte de masă, cu unul sau două pahare mari de apă sau cu o cantitate mică de alimente, pentru a vă ajuta să vă simțiți rapid sătul.
EFSA recomandă consumul a cel puțin 3 grame de konjac repartizate pe parcursul zilei (3 doze a câte un gram fiecare) pentru a vedea efectele în cadrul unei diete hipocalorice. (1) - Este important să nu uitați să mențineți o dietă echilibrată, bogată în minerale și vitamine, deoarece konjac nu conține niciunul.
Combinații posibile
Konjac este uneori combinat cu garcinia pentru a reduce pofta de mâncare.