Lapte crud: copiii sub 5 ani nu ar trebui să-l consume
Escherichia Coli tip O26 conținută în brânzeturile cu lapte crud, cercetătorii afiliați pe lângă Ministerul Agriculturii și Alimentației din Franța reamintesc că copiii sub cinci ani nu ar trebui să consume lapte crud.
05 Septembrie 2022, 04:41
După contaminarea a 13 copii mici cu bacteriile Escherichia Coli tip O26 conținute în brânzeturile de tip Saint-Marcellin și Saint Félicien, Ministerul Agriculturii și Alimentației reamintește într-un comunicat de presă publicat pe 30 aprilie 2019: „copiii mici și mai ales cei sub 5 ani nu trebuie să consume lapte crud și brânzeturi din lapte crud.
Preferă brânzeturile presate fierte
Brânzeturile făcute din lapte crud includ Reblochon, Roquefort, Salers, Brie, Picodon, Pélardon, anumite Camemberts, Morbier și Mont d'Or. Copiii cu vârsta sub cinci ani nu ar trebui să consume brânză din lapte crud sau lapte crud. Prin urmare, este necesar să se prefere brânzeturile presate fierte precum Gruyère, Comté, Beaufort, Emmental care pot fi consumate fără teamă. Brânzeturile procesate de tartinat și brânzeturile cu lapte pasteurizat sunt, de asemenea, sigure. Ministerul subliniază: „Pentru a reaminti, este important să păstrăm produsele lactate, asigurând în același timp respectarea lanțului rece”.
„Produse foarte sensibile la contaminare”
Ministerul Agriculturii explică: „Laptele crud și produsele din lapte crud sunt foarte sensibile la posibila contaminare a materiei prime cu bacterii patogene. Într-adevăr, în ciuda măsurilor de precauție luate de profesioniști, infecția ugerului sau un incident în timpul mulsului poate duce la contaminarea laptelui cu bacterii patogene, prezente în mod natural în tractul digestiv al rumegătoarelor (Escherichia Coli, Salmonella, Listeria)”
Copiii mai bine protejați peste 5 ani
Autoritățile sanitare recomandă populațiilor vulnerabile să nu consume lapte crud sau brânzeturi din lapte crud. Aceste recomandări se referă la:
Copii mici, mai ales cei sub 5 ani
Femeile însărcinate
Persoane imunodeprimate, adică persoane deja bolnave, foarte obosiți sau chiar internați în spital.
După cinci ani, riscul de contaminare încă există, dar este în scădere, copiii fiind totuși mai bine protejați împotriva riscului.
Foto: Pixabay