Ascultă Radio Antena Satelor Live

Laptele crud: beneficii sau pericole?

Laptele crud, adică nepasteurizat sau încălzit, este lapte natural, deoarece provine din ugerul unei vaci (sau al caprei, sau al oricărui mamifer femelă).

Laptele crud: beneficii sau pericole?

05 Septembrie 2022, 04:24

Se crede că am băut lapte de milenii. Astăzi, gestul este considerat periculos din cauza riscului de dezvoltare a bacteriilor. Dar laptele crud este cu adevărat nerecomandabil sau dimpotrivă benefic pentru sănătate?
De ce laptele crud se consumă rar astăzi?
Să luăm o cutie de lapte pasteurizat UHT. A fost încălzit la o temperatură foarte ridicată timp de câteva secunde, ceea ce a ucis toate bacteriile pe care le conținea. Datorită acestui tratament, poate fi păstrat la temperatura camerei săptămâni întregi și apoi consumat fără niciun pericol.
În consecință, nu necesită precauții de transport sau depozitare, nici pentru consumator, nici pentru producător...

Mai delicat
Laptele crud, în schimb, este mai delicat. Contine in mod natural bacterii, care in mod normal nu prezinta niciun pericol si sunt, dimpotriva, favorabile dezvoltarii unei flore intestinale echilibrate. Dar prezența acestor bacterii înseamnă că poate fi păstrată doar câteva zile și, din nou, trebuie păstrată la rece.
In plus, poate fi contaminat in cazul infectiei ugerului vacii sau de elemente externe. Și în acest caz, consumul acestuia poate duce la otrăviri grave. Avem așadar un produs care necesită atenție și poate (chiar dacă doar în cazuri rare) pune în pericol sănătatea dacă nu este produs și depozitat cu grijă.
Prin urmare, este de înțeles că laptele pasteurizat este consumat mult mai mult astăzi. Si totusi...

Lapte crud, bun pentru sănătate?
Potrivit mai multor studii, consumul de lapte crud este foarte benefic pentru sănătatea ta. Protejează împotriva astmului, febrei fânului și, în general, a atopiei (adică un teren propice pentru alergii) (1).
Unii merg mai departe în recomandările lor (2), crezând că laptele crud provoacă mai puține alergii la lapte, că se pune în formă, previne infecțiile urechii, durerile de spate și alte lucruri. Aceste beneficii nu sunt, din păcate, dovedite științific!
Pe de altă parte, cert este că pasteurizarea modifică compoziția laptelui, deoarece laptele pasteurizat conține mai puțină vitamina B12 și mai puțină vitamina E decât laptele crud... Dar mai multă vitamina A (3)!

Cum să consumi lapte crud în siguranță?
Totuși, nu există doar argumente de „sănătate” pentru a bea lapte crud. De fapt, are un gust mai bun decât laptele pasteurizat! Deci, dacă vrei să treci la lapte crud, dar nu vrei să-ți asumi niciun risc pentru sănătatea ta, iată câteva sfaturi:
Respectați cu scrupulozitate lanțul de frig după achiziționarea laptelui crud.
Dacă este posibil, cumpărați lapte crud direct de la fermă sau vizitați ferma înainte de prima achiziție.
Cumpărați numai lapte crud de la un producător în care aveți deplină încredere.
Dacă locuiți în oraș, îl puteți obține cu ușurință pe culoarele proaspete ale magazinelor bio.

Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană