Legume crude: beneficii și pericole
Legumele crude sunt sănătoase, bune pentru linie și pentru sănătatea ta. Da, dar nu întotdeauna! Pentru a obține cele mai multe plăceri și beneficii și pentru a evita potențialele lor pericole, este o chestiune de a le gestiona bine.
05 Septembrie 2022, 04:19
Legume crude: mai bogate în vitamine
Legumele și fructele crude sunt mai bogate în vitamine, în special în C, deoarece gătitul distruge o mică parte din ele. Pentru sărurile minerale, fibre, antioxidanți (caroteni, polifenoli etc.) și carbohidrați, nimic nu este cu adevărat modificat.
Cu alte cuvinte, este esential, pentru a-ti asigura cota de vitamina C, sa consumi fructe crude in fiecare zi. Iarna, citrice. Vara, fructele rosii mai ales pentru ca sunt cele mai bogate.
Dar poți pune și ardei în salate: 100 g îți aduc 162 mg, adică dublu cota zilnică. Încă trebuie digerat ușor.
Legume crude: un excelent suprimant apetitului
Pentru că trebuie mestecate bine pentru a le putea înghiți și astfel declanșa fenomenul de sațietate, pentru că sunt bogate în fibre și apă și astfel fac volum în stomac, legumele crude sunt un excelent supresor de poftă de mâncare.
Dacă ești înzestrat (întâmpinat?) cu un apetit devorator, începe-ți masa cu o legumă sau un fruct crud, sau mușcă din el ca aperitiv: vei mânca mai puțin după aceea și va fi excelent pentru linia ta.
Crudités: se consumă din plăcere, dar cu moderație
Atâta timp cât mănânci fructe în fiecare zi, echilibrul tău nutrițional nu va fi compromis dacă nu mănânci legume crude.
Dar va fi dacă nu mănânci multe legume fierte!
Pe vreme caldă, răsfățați-vă cu legume proaspete crude dacă aveți chef. Dar nu exagera dacă vrei să rămâi în relații bune cu colonistul tău.
Legume crude: nu întotdeauna ușor de digerat
Fibrele din legume și fructe, fie că sunt crude sau gătite, sunt esențiale pentru buna funcționare a tractului digestiv.
Dar noi nu suntem iepuri! Iar tractul nostru digestiv se frământă adesea când are legătură cu un exces de fibre adus de legumele crude.
Fibrele solubile (pectine și mucilagii) sunt predominante în fructe. După cum sugerează și numele, se lichefiază în apa conținută în tubul digestiv și astfel trec fără probleme.
Nu același lucru este valabil întotdeauna pentru fibrele insolubile (hemiceluloze, celuloză și lignină). Ele raman intacte si pot irita peretii tubului digestiv pentru ca sunt tari (in special celuloza si lignina), si apoi doare. Înmuiate prin gătit, sunt mult mai bine tolerate.
Cruditățile: sursă de balonare
În colon, toate fibrele fermentează atunci când întâlnesc – inevitabil – bacteriile care îl populează. Și cine spune fermentație, spune gaze care se eliberează.
Pentru a umfla un balon, ai nevoie de un gaz. De aici și expresia „a avea balonare” sau „umflare” în limbajul colocvial intestinal. Și asta se întâmplă adesea dacă mănânci prea multe legume crude.
Fierte, fibrele fermentează mai puțin și produc astfel mai puțin gaz.
Legume crude: de preferat organice
Și teren deschis pentru legume. Dar și pentru fructe, precum căpșunile și alte fructe moi, care nu sunt produse de copaci. De ce ?
Pentru că, în acest fel, vei înghiți mai puține pesticide, a căror nocivă pentru sănătatea ta este bine stabilită. Dar și pentru că legumele și fructele care sunt cultivate în mod tradițional, rădăcinile în pământ, tulpinile, frunzele și florile la soare sunt mai bogate în nutrienți decât cele care sunt produse industrial, deasupra solului, în sere. și hrănite cu poțiuni artificiale.
Mergeți la piață, luați-vă aprovizionarea de la mici producători, de la un AMAP sau alt canal de distribuție directă sau pe internet (cum ar fi Paysans.fr de exemplu), dar, în orice caz, evitați supermarketurile și departamentele lor de fructe și legume bine calibrate și industriale. . Nu veți plăti neapărat mai mult și veți avea produse cu gust și calitate nutritivă mai bună.
Legume crude: trebuie să le curățați pe toate?
Peelingul este necesar pentru majoritatea legumelor. Chiar dacă doar răzuim ridichi, morcovi noi mici, tot se decojește. Întrebarea se pune în special pentru roșiile și ardeii a căror coajă este adesea indigerabilă. Metodele tradiționale de gătit necesită curățarea roșiilor (înmuiere în fierbere, apoi apă cu gheață) și arderea ardeilor (în cuptor sau cu o pistol de suflare). Dacă digerați fără probleme aceste legume, nu este nevoie să le curățați de coajă. În caz contrar, simplifică-ți sarcina cu un curățător de roșii (pe care îl poți găsi cu ușurință pe internet) și pur și simplu un cuțit gospodar pentru ardei. Oricum, trebuie sa indepartati samburii unul de altul, deloc placut de mancat!
Legume crude: spălare atentă
Legumele, fie că sunt consumate fierte sau crude, trebuie întotdeauna spălate bine pentru a îndepărta murdăria. Pe langa faptul ca nu este placut cand scartaie sub dinte, acest pamant poate contine un anumit numar de microorganisme si paraziti periculosi: salmonella, E coli, toxoplasma (catastrofala pentru gravide) etc. În plus, nu știi în ce stare se aflau mâinile care ți-au atins produsele înaintea ta. Cu atât mai mult motiv pentru a le spăla bine. Pentru mai multă siguranță, puteți pune puțin oțet alcoolic în apa de spălare.
Cât despre fructe, este la fel, cu excepția unora care nu suportă spălarea precum zmeura, căpșunile sălbatice, smochinele. Spălați-le întotdeauna în ultimul moment: așteptarea în umiditate nu prea funcționează pentru ei, deoarece favorizează mucegaiul. Cu toate acestea, nimeni nu este imun la otrăvirea cu legume crude, chiar și cele organice. Peste tot în lume au loc accidente din cauza E coli și salmonella.
Foto: Pixabay