Ascultă Radio Antena Satelor Live

Legume crude: beneficii și pericole

Legumele crude sunt sănătoase, bune pentru linie și pentru sănătatea ta. Da, dar nu întotdeauna! Pentru a obține cele mai multe plăceri și beneficii și pentru a evita potențialele lor pericole, este o chestiune de a le gestiona bine.

Legume crude: beneficii și pericole

05 Septembrie 2022, 04:19

Legume crude: mai bogate în vitamine
Legumele și fructele crude sunt mai bogate în vitamine, în special în C, deoarece gătitul distruge o mică parte din ele. Pentru sărurile minerale, fibre, antioxidanți (caroteni, polifenoli etc.) și carbohidrați, nimic nu este cu adevărat modificat.
Cu alte cuvinte, este esential, pentru a-ti asigura cota de vitamina C, sa consumi fructe crude in fiecare zi. Iarna, citrice. Vara, fructele rosii mai ales pentru ca sunt cele mai bogate.
Dar poți pune și ardei în salate: 100 g îți aduc 162 mg, adică dublu cota zilnică. Încă trebuie digerat ușor.

Legume crude: un excelent suprimant apetitului
Pentru că trebuie mestecate bine pentru a le putea înghiți și astfel declanșa fenomenul de sațietate, pentru că sunt bogate în fibre și apă și astfel fac volum în stomac, legumele crude sunt un excelent supresor de poftă de mâncare.
Dacă ești înzestrat (întâmpinat?) cu un apetit devorator, începe-ți masa cu o legumă sau un fruct crud, sau mușcă din el ca aperitiv: vei mânca mai puțin după aceea și va fi excelent pentru linia ta.

Crudités: se consumă din plăcere, dar cu moderație
Atâta timp cât mănânci fructe în fiecare zi, echilibrul tău nutrițional nu va fi compromis dacă nu mănânci legume crude.
Dar va fi dacă nu mănânci multe legume fierte!
Pe vreme caldă, răsfățați-vă cu legume proaspete crude dacă aveți chef. Dar nu exagera dacă vrei să rămâi în relații bune cu colonistul tău.
Legume crude: nu întotdeauna ușor de digerat
Fibrele din legume și fructe, fie că sunt crude sau gătite, sunt esențiale pentru buna funcționare a tractului digestiv.
Dar noi nu suntem iepuri! Iar tractul nostru digestiv se frământă adesea când are legătură cu un exces de fibre adus de legumele crude.
Fibrele solubile (pectine și mucilagii) sunt predominante în fructe. După cum sugerează și numele, se lichefiază în apa conținută în tubul digestiv și astfel trec fără probleme.
Nu același lucru este valabil întotdeauna pentru fibrele insolubile (hemiceluloze, celuloză și lignină). Ele raman intacte si pot irita peretii tubului digestiv pentru ca sunt tari (in special celuloza si lignina), si apoi doare. Înmuiate prin gătit, sunt mult mai bine tolerate.

Cruditățile: sursă de balonare
În colon, toate fibrele fermentează atunci când întâlnesc – inevitabil – bacteriile care îl populează. Și cine spune fermentație, spune gaze care se eliberează.
Pentru a umfla un balon, ai nevoie de un gaz. De aici și expresia „a avea balonare” sau „umflare” în limbajul colocvial intestinal. Și asta se întâmplă adesea dacă mănânci prea multe legume crude.
Fierte, fibrele fermentează mai puțin și produc astfel mai puțin gaz.

Legume crude: de preferat organice
Și teren deschis pentru legume. Dar și pentru fructe, precum căpșunile și alte fructe moi, care nu sunt produse de copaci. De ce ?
Pentru că, în acest fel, vei înghiți mai puține pesticide, a căror nocivă pentru sănătatea ta este bine stabilită. Dar și pentru că legumele și fructele care sunt cultivate în mod tradițional, rădăcinile în pământ, tulpinile, frunzele și florile la soare sunt mai bogate în nutrienți decât cele care sunt produse industrial, deasupra solului, în sere. și hrănite cu poțiuni artificiale.
Mergeți la piață, luați-vă aprovizionarea de la mici producători, de la un AMAP sau alt canal de distribuție directă sau pe internet (cum ar fi Paysans.fr de exemplu), dar, în orice caz, evitați supermarketurile și departamentele lor de fructe și legume bine calibrate și industriale. . Nu veți plăti neapărat mai mult și veți avea produse cu gust și calitate nutritivă mai bună.

Legume crude: trebuie să le curățați pe toate?
Peelingul este necesar pentru majoritatea legumelor. Chiar dacă doar răzuim ridichi, morcovi noi mici, tot se decojește. Întrebarea se pune în special pentru roșiile și ardeii a căror coajă este adesea indigerabilă. Metodele tradiționale de gătit necesită curățarea roșiilor (înmuiere în fierbere, apoi apă cu gheață) și arderea ardeilor (în cuptor sau cu o pistol de suflare). Dacă digerați fără probleme aceste legume, nu este nevoie să le curățați de coajă. În caz contrar, simplifică-ți sarcina cu un curățător de roșii (pe care îl poți găsi cu ușurință pe internet) și pur și simplu un cuțit gospodar pentru ardei. Oricum, trebuie sa indepartati samburii unul de altul, deloc placut de mancat!

Legume crude: spălare atentă
Legumele, fie că sunt consumate fierte sau crude, trebuie întotdeauna spălate bine pentru a îndepărta murdăria. Pe langa faptul ca nu este placut cand scartaie sub dinte, acest pamant poate contine un anumit numar de microorganisme si paraziti periculosi: salmonella, E coli, toxoplasma (catastrofala pentru gravide) etc. În plus, nu știi în ce stare se aflau mâinile care ți-au atins produsele înaintea ta. Cu atât mai mult motiv pentru a le spăla bine. Pentru mai multă siguranță, puteți pune puțin oțet alcoolic în apa de spălare.
Cât despre fructe, este la fel, cu excepția unora care nu suportă spălarea precum zmeura, căpșunile sălbatice, smochinele. Spălați-le întotdeauna în ultimul moment: așteptarea în umiditate nu prea funcționează pentru ei, deoarece favorizează mucegaiul. Cu toate acestea, nimeni nu este imun la otrăvirea cu legume crude, chiar și cele organice. Peste tot în lume au loc accidente din cauza E coli și salmonella.

Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană