Lumina soarelui topește grăsimea!
Vrei să pierzi câțiva centimetri din talie?Razele soarelui vă pot ajuta.Acestea sunt concluziile unui studiu coreean surprinzător.
Articol de Simona Lazăr, 21 Mai 2024, 14:37
În 2018, un profesor de farmacologie de la Universitatea din Alberta a stabilit că celulele adipoase se micșorează atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Deși cercetătorul a avertizat imediat că această descoperire nu reprezintă o soluție pentru pierderea în greutate (doar 1 până la 5% din lumina albastră a soarelui pătrunde în piele), legătura dintre radiațiile UV și celulele noastre adipoase părea deja solidă.
Deși pur observațional, acest studiu a arătat că, pe măsură ce celulele adipoase se micșorează, ele eliberează grăsime (și, prin urmare, o evacuează). Totuși, acest fenomen, deși interesant, nu a dezvăluit toate secretele sale. Un nou studiu confirmă faptul că razele UV au un efect nu numai asupra grăsimii pielii, ci și asupra apetitului.
Razele UV cresc pofta de mâncare
Această lucrare, publicată în Journal of Investigative Dermatology la sfârșitul lunii mai 2024, este opera unei echipe de dermatologi coreeni. Pornind de la principiul că razele UV au un efect asupra celulelor adipoase, aceștia au vrut să afle dacă aceste radiații „ar putea juca un rol important în homeostazia energetică și, prin urmare, în arderea grăsimilor”.
Și da! Cel puțin pe șoarecii pe care au fost testate razele UV. Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că cercetătorii au descoperit că expunerea a crescut apetitul șoarecilor fără a-i face să ia în greutate. Explicația avansată este convingătoare: radiațiile UV afectează producția de hormoni, în special leptina, care este implicată în pofta de mâncare, și noradrenalina, care stimulează sistemul nervos simpatic (cunoscut și sub numele de sistem ortosimpatic), care este implicat în transformarea caloriilor în energie și în arderea grăsimilor.
Deși aceste descoperiri sunt interesante în contextul cercetării unor noi molecule pentru tratamentul obezității, cercetătorii avertizează că aceste rezultate nu ar trebui să conducă la o expunere prelungită și/sau neprotejată.