Mahmureala de 1 Mai. Cum o previi? Cum o tratezi?
Mahmureala de 1 Mai o să cam dea bătăi de cap unora dintre dumneavoastră - mai ales că aveți parte de un weekend prelungit, cu mititei, vin pelin și bere. Din belșug (?!)...
01 Mai 2022, 03:39
Asa ca, la fel ca in orice alta perioada din an marcata de petreceri, se pune problema: cum tratam mahmureala? Mahmureala de 1 Mai!
Iata cateva sfaturi care speram ca va vor fi de folos, daca le veti urma (de la inceput, de la mijloc sau de la sfarsit, numai sa le luati in seama, macar la un moment dat).
Mahmureala de 1 Mai. Ce sa faci înainte să începi să bei
1. Consuma mancare grasa. Mancarea grasa intarzie absorbtia alcoolului in organism. Ceafa de porc, carnatii si mititeii sunt cum nu se poate mai bine de... binevenit! (Hait! ca aici se potriveste! Tot sa sarbatoresti 1 Mai!)
2. Consuma alimente care contin fibre. Produsele bogate in fibre descompun alcoolul si il absorb, prevenind incorporarea acestuia in sange. Aici recomadam inlocuirea chiflelor traditionale cu mamaliga si/sau paine cu tarate. Dar fibre se mai gasesc in multe alte alimente, care insotesc fleica si mititelul. Si-apoi... parca voiati o sansa ca sa diversificati meniul, nu?
3. Vitamina C. Aceasta este buna atat pentru raceala, cat si pentru a preveni aparitia simptomelor mahmurelii. O gasesti intr-un suc de lamaie, dar si intr-o salata verde. N-ai de ce sa te feresti de ea, mai alas ca o sa creasca si pofta de mancare, care, in aceste zile, se traduce prin... pofta de mititei!
Mahmureala de 1 Mai. Ce să faci în timp ce bei
1. Nu amesteca bauturile. Astfel, nu risti sa pierzi sirul paharelor pe care le bei si te asiguri si ca digestia va functiona mai bine. Sfatul nostru e sa va hotarati de la inceput daca mergeti pe vin pelin sau bere rece. Paharelul de tuica dinainte de masa nu se pune la socoteala! (Iu-hu! ce bine!)
2. Evita bauturile acidulate. Acidul din sampanie, de exemplu, poate provoca extinderea suprafetei stomacului, ceea ce inseamna ca alcoolul va fi absorbit in mod rapid. (Dar... sampania nici nu se potriveste cu mititeii care sfaraie pe gratar! Aici e clar ca nu ai niciun risc! Mai e o problema cu cei care fac sprit cu borviz - alegeti sa inlocuiti apa carbogazoasa cu apa plata, in acest caz!)
3. Alterneaza alcoolul cu apa. Apa este buna deoarece combate efectul deshidratant al alcoolului. (Si iarasi zic: apa plata, apa rece de la fantana sau de la izvor... sunt de preferat bauturilor carbogazoase).
Mahmureala de 1 Mai. Ce faci după ce ai băut
1. Bea sucuri de fructe. Fructoza pe care o contin fructele contribuie la eliminarea alcoolului din organism. De asemenea, readuce nivelul glicemiei la normal. Dar cand zicem sucuri de fructe, ne referim la cele naturale, necarbogazoase. Sunt de departe cele mai sanatoase si eficiente, in caz de mahmureala.
2. Mananca oua. Acestea contin N-acetilcisteina, un compus chimic ce ajuta la curatarea ficatului de radicalii liberi daunatori. Dar, vezi, nu exagera. 2 oua, maxim 3 - sunt suficiente. Prefera sa le mananci fierte (moi sau tari) ori posate (adica ochiuri fierte in apa, zise si ochiuri romanesti).
3. Mananca miere. Si mierea contine fructoza, asa ca o felie de paine prajita cu miere este micul dejun ideal dupa o noapte de distractie. Nu mai zic ca mierea are si alte efecte benefice asupra organismului - nu e cazul sa le enumeram aici, ca stricam tot rostul articolului
4. Ciorba de burta. Este faimoasa in Anglia pentru efectele pe care le are in tratarea mahmurelii. Supa din Romania plina cu fasii de burta, agrementata cu otet, usturoi, ardei iute si smantana este printre cele mai cautate retete, atunci cand vine vorba de eliminarea senzatiei neplacute pe care o lasa alcoolul in urma sa. In lipsa unei ciorbe de burta e buna si una radauteana, dar sa adaugati mai multa smantana decat de obicei, o idee mai mult otet si, daca suportati, mult ardei iute. Arde orice rau din tine!
5. Bananele. Contin potasiul pe care il pierzi din cauza starii de ebrietate. Mananca doua banane si te vei revigora! Ele contin si fibre care absorb acizii de fermentatie pe care bautura prea multa i-a facut sa-si mareasca volumul, in stomac. In plus, tin si de foame, alungand senzatia de golul (in stomac si-n tot corpul).
6. Gheata. Este ideala pentru durerile de cap. Pune gheata intr-o punga, infasoar-o intr-un prosop si aplic-o pe frunte, pe tample si/sau la ceafa. Amelioreaza si eventualele probleme de tensiune pe care ti le-a provocat alcoolul
7. Apa. Este cel mai bun remediu impotriva mahmurelii. Bea cel putin 8 pahare de apa pentru a-ti hidrata organismul si pentru a scapa de disconfortul pe care il cauzeaza aceasta stare organismului. Dar fa sta inainte de orice altceva, imediat ce te-ai trezit (nici cafeaua nu are intaietate in acest caz). Bea apa incet, cu inghitituri mici. Mestec-o! (daca intelegi ce vreau sa spun). Apa bauta pe stomacul gol, dupa o zi si-o noapte de petrecere, „trezeste” toate organele din corp, reasezandu-le la lucru. Ca sa nu dai peste cap organismul, bea apa in serii de cate 2 pahare, intre care fa putina miscare (pot fi exercitii fizice, dar e de ajuns si daca incepi sa pui la loc lucrurile ramase in dezordine de-aseara!)
Mahmueala de 1 Mai. A fost creată pastila împotriva mahmurelii!
Sa nu ziceti ca omul (omul de stiinta, fireste), nu-i atent la suferintele semenului sau! Daca nu ai timp de leacurile de mai sus (nu zic ca n-ar fi sa mearga), atunci mai ai o sansa. O singura doza de Blowfish poate inlatura imediat simptomele mahmurelii, precum ameteala, durerile de cap si starile de voma, in numai 15 minute. "Miracolul" petrecaretilor contine 500 miligrame de aspirina, 60 de miligrame de cafeina si un antacid, pentru a evita arsurile si durerile la stomac, si este disponibil online.