Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul
Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna ușor de gestionat.
Articol de Simona Lazăr, 16 Mai 2024, 14:19
Acordarea unei atenții la ceea ce mâncați poate ajuta la ameliorarea anumitor probleme, cum ar fi bufeurile. În cartea sa „Ménopause - mon alimentation au quotidien” (Menopauza - alimentația mea zilnică), publicată la editura Alpen, Dr. Michèle Serrand oferă cheile nutriționale pentru a reduce disconforturile menopauzei.
Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de simptome, dintre care unele pot fi destul de jenante. De fapt, 20-25% dintre franțuzoaicele intervievate la menopauză recunosc că au probleme care le afectează calitatea vieții. Bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală, probleme urinare, dureri de cap... toate aceste probleme sunt agravate de lipsa de estrogeni legată de încetarea funcționării ovarelor.
Menopauza: ce să puneți în farfurie
O altă nemulțumire frecventă a femeilor aflate la menopauză este creșterea în greutate. „Modificările hormonale ale menopauzei duc la o distribuție diferită a grăsimii la femei. În timpul anilor de reproducere, grăsimea este distribuită pe coapse și șolduri, acumulând o rezervă care poate fi mobilizată rapid pentru sarcină și alăptare. La menopauză, grăsimea se deplasează spre stomac și, în același timp, masa musculară scade", explică Dr. Michèle Serrand în cartea sa «Ménopause - mon alimentation au quotidien», publicată de Alpen.
Pentru a limita kilogramele în plus, ea sfătuiește să mâncați 3 „mese adevărate”. Aceasta înseamnă micul dejun (25% din caloriile zilei), prânzul (40% din caloriile zilei; bogat în proteine) și cina (35% din caloriile zilei; bogată în carbohidrați lenți).
De asemenea, aportul nutrițional zilnic ar trebui să fie alcătuit din 15% proteine, 30-35% grăsimi (cu accent pe acizi grași nesaturați, cum ar fi uleiul de rapiță și de măsline) și 50-55% carbohidrați (cu accent pe zaharuri cu indice glicemic scăzut).
Atunci când vă alcătuiți meniul, acordați un loc de cinste >fructelor și legumelor. Acestea sunt bogate în antioxidanți, în special cele care conțin carotenoizi, vitamina C sau vitamina E și seleniu. Aceștia joacă un rol esențial în lupta împotriva îmbătrânirii și în prevenirea anumitor boli (osteoporoză, cancer...).