Mi-am pierdut vocea! Ce e de făcut?
Comună și benignă, pierderea vocii se datorează de obicei unei inflamații a laringelui sau laringitei. Care sunt cauzele frecvente ale pierderii vocii și cum poate fi tratată pierderea vocii?
Articol de Simona Lazăr, 03 Decembrie 2023, 14:31
Când corzile vocale sunt afectate, vocea se stinge
Avem două corzi vocale situate în laringe. Vibrațiile acestora sunt cele care creează sunetul. Dacă una dintre corzile vocale este afectată, vocea noastră dispare.
Într-un caz obișnuit de pierdere a vocii, frecvent întâlnit iarna, corzile vocale nu mai vibrează sau vibrează slab din cauza unei inflamații a laringelui (laringită).
Tușesc și mi-am pierdut vocea
Atunci când tușiți din cauza unei răceli, de exemplu, corzile vocale sunt deteriorate și se ciocnesc. Tusea repetată le poate face să se umfle, modificând sunetele pe care le scoateți.
Ca urmare, vocea dumneavoastră se modifică, uneori semănând cu ceea ce este cunoscut în mod obișnuit sub numele de pierdere a vocii.
Soluții naturale
Soluția fitoterapiei
Eucaliptul este folosit pentru a trata afecțiunile respiratorii. Antitusivă, expectorantă și antiseptică, această plantă poate fi folosită pentru a trata durerile de gât, tusea, nasul înfundat, răceala și bronșita.
Soluția pe bază de plante
Iritație la nivelul gâtului, o voce răgușită, aproape inaudibilă, dificultăți de vorbire? Atunci când aceste inflamații ale gâtului sunt ușoare și nu sunt însoțite de febră, cimbrul le poate calma, datorită proprietăților sale calmante.
Am cântat sau am strigat prea mult
Dacă solicitați prea mult corzile vocale, acestea pot deveni obosite și inflamate. Acesta este cazul, de exemplu, după ce ați strigat din răsputeri la o demonstrație sau pentru a vă face auzit într-o discotecă, sau după ce ați cântat ore în șir. Corzile vocale au atunci dificultăți de vibrație, iar sunetele emise sunt alterate sau chiar foarte atenuate. În cazuri extreme, puteți rămâne fără cuvinte.
Ce se întâmplă dacă este grav?
Nu intrați în panică, pierderea vocii este un fenomen benign care dispare rapid, de obicei în decurs de 24 până la 48 de ore, sau chiar câteva zile.
În orice caz, o simplă pierdere de voce care durează mai mult de o săptămână ar trebui să vă determine să consultați un specialist ORL. Acest sfat este valabil și în cazul unei voci cu două tonuri sau al unei dureri de ureche asociate.
Nu în ultimul rând, dacă pierderea vocii este asociată cu dificultăți de respirație, aceasta poate fi gravă. Un specialist ORL ar trebui consultat cât mai curând posibil, mai ales în cazul copiilor, al căror laringe nu este încă suficient de puternic pentru a rezista inflamației. Riscul este ca pierderea vocii să indice o laringită subglotică sau chiar o epiglotită (inflamație a epiglotei), care este rară, dar gravă.
Ce ar trebui să faceți dacă pur și simplu vă pierdeți vocea?
Să vă odihniți corzile vocale, asta este obligatoriu. Și, mai presus de toate, nu vă forțați să murmurați, deoarece aerul rece care intră pe gură agravează situația.
Faceți gargară cu apă caldă și miere de rozmarin sau cimbru de mai multe ori pe zi, sau cu apă și sare.
Inhalați eucalipt sau cimbru.
Umidificați-vă camera.
Puteți lua antiinflamatoare (de exemplu, ibuprofen) pentru a combate inflamația.
Pot împiedica stingerea vocii mele?
Când sunteți afară, amintiți-vă întotdeauna să inspirați pe nas. În acest fel, aerul inspirat pe nas este filtrat și încălzit, reducând riscul de inflamație.
Dacă intenționați să cântați, să strigați sau să țineți un discurs lung, evitați produsele lactate cu o zi înainte și în ziua respectivă, deoarece acestea tind să înfundă corzile vocale.
Mestecați puțin ghimbir proaspăt și beți apă cu lămâie. Nu o beți rece, ci la temperatura camerei.
De ce am vocea răgușită dimineața?
Dimineața, corzile vocale sunt relaxate. De asemenea, acestea sunt mai mult sau mai puțin umflate din cauza sforăitului, a respirației nocturne pe gură dacă nasul este puțin congestionat sau chiar a tusei. În sfârșit, ele pot fi acoperite de mucusul acumulat din secrețiile nazale.