Nucile, o sursă bună de proteine pentru inimă
Satisfacerea necesarului de proteine cu nuci ar fi mai benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Ele protejează mai mult inima, în comparație cu proteinele animale.
Articol de Simona Lazăr, 02 Mai 2023, 08:35
Reducerea consumului de carne este bună pentru planetă... și, de asemenea, pentru inimă. Acest lucru este sugerat de un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare Agronomică (Inra) și AgroParis Tech. Publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, se concluzionează că proteinele din nuci (nuci, alune, migdale etc.) sunt asociate cu un risc cardiovascular mai mic.
Pentru a ajunge la această observație, echipa franceză a urmărit 80.000 de oameni timp de nouă ani. Obiceiurile lor alimentare au fost verificate, la fel ca și sănătatea lor cardiovasculară.
Atunci când dieta acordă un loc de frunte proteinelor din nuci, riscul de deces de origine cardiovasculară este redus cu 40%. În schimb, la participanții a căror sursă de proteine a fost în principal carnea, acest risc a fost crescut cu 60%.
Dieta mediteraneană este bună
Nu este prima dată când astfel de rezultate sunt raportate în literatura științifică. Mai multe studii au sugerat că dietele prea bogate în proteine animale promovează anumite patologii cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Dar nu toate opțiunile de substituție sunt egale în lumina acestui studiu. Proteinele vegetale din fructe și legume au un efect neutru asupra sistemului vascular. Spre deosebire de nuci.
Acest lucru ar putea fi explicat prin compoziția acestor alimente. „Aminoacizii care alcătuiesc anumite alimente ar putea afecta sănătatea cardiovasculară printr-un efect specific asupra organismului”, spun semnatarii studiului. O pistă care rămâne, desigur, la stadiul de ipoteză.
Aceste rezultate sunt interesante din mai multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că confirmă beneficiile nucilor, acestea oferă un prim indiciu pentru a explica de ce dietele cretane și mediteraneene sunt asociate cu o mai bună sănătate cardiovasculară.