Ascultă Radio Antena Satelor Live

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?

Oțetul este prezentat uneori ca un aliment sănătos, dar nu este ușor să faci diferența între mituri și beneficiile dovedite.

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 24 Februarie 2024, 11:44

Oțetul: beneficii solide pentru sănătate
Oțetul are câteva beneficii foarte reale și dovedite științific pentru sănătate.
Principalul este reducerea glicemiei, adică a cantității de zahăr din sânge. Consumul unei cantități mici de oțet (10 grame) la o masă bogată în zaharuri va limita creșterea glicemiei. Se pare că acidul acetic este cauza acestui efect benefic, deoarece oțeturile care conțin mai mult acid acetic au un efect mai mare. Diabeticii care mănâncă o masă foarte bogată în amidon ar trebui, așadar, să mănânce o salată cu oțet pentru a o însoți!
Au fost studiate și alte efecte ale oțetului, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și inhibarea creșterii tumorilor. Cu toate acestea, rezultatele sunt mai puțin convingătoare.

Un efect preventiv împotriva cancerului?
Deși cele mai importante virtuți ale oțetului sunt legate de acidul acetic, acesta nu este singurul său atu. Oțetul conține, de asemenea, polifenoli, antioxidanți puternici care pot ajuta la combaterea cancerului. Cu toate acestea, datele privind efectul real al consumului de oțet asupra prevenirii cancerului sunt puține și contradictorii.

Oțetul nu este numai vești bune...
Deși are multe beneficii, oțetul poate avea și dezavantaje.
Sulfiți
Primul este faptul că este adesea bogat în sulfiți. Acești compuși sunt inofensivi în sine, dar sunt alergeni.
Aciditatea
Aciditatea oțetului poate provoca, de asemenea, probleme digestive - nu este recomandat în special persoanelor care suferă de arsuri la stomac. De asemenea, acidul atacă smalțul dinților. Prin urmare, este indicat să vă spălați pe dinți după ce ați mâncat mâncăruri care conțin oțet sau, cel puțin, să vă clătiți gura cu apă curată.

Oțetul balsamic: prieten sau dușman?
Este corect să spunem că oțetul balsamic iese în evidență.
Cu gustul său picant și culoarea închisă, este vedeta salatelor de vară! Din nefericire, pentru a obține nuanța maro, acesta a fost colorat cu "caramel", care este de fapt un colorant clasificat ca fiind posibil cancerigen.
Dar nu vă faceți griji: dacă nu consumați cantități nerezonabile de oțet balsamic, nu există niciun risc!
Amintiți-vă, de asemenea, că oțetul balsamic este mult mai bogat în zahăr decât congenerii săi. Și este și mai rău în cazul "cremelor" balsamice, care sunt adevărate siropuri. Și în acest caz, moderația este cheia...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!