Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Oțetul este prezentat uneori ca un aliment sănătos, dar nu este ușor să faci diferența între mituri și beneficiile dovedite.
Articol de Simona Lazăr, 24 Februarie 2024, 11:44
Oțetul: beneficii solide pentru sănătate
Oțetul are câteva beneficii foarte reale și dovedite științific pentru sănătate.
Principalul este reducerea glicemiei, adică a cantității de zahăr din sânge. Consumul unei cantități mici de oțet (10 grame) la o masă bogată în zaharuri va limita creșterea glicemiei. Se pare că acidul acetic este cauza acestui efect benefic, deoarece oțeturile care conțin mai mult acid acetic au un efect mai mare. Diabeticii care mănâncă o masă foarte bogată în amidon ar trebui, așadar, să mănânce o salată cu oțet pentru a o însoți!
Au fost studiate și alte efecte ale oțetului, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și inhibarea creșterii tumorilor. Cu toate acestea, rezultatele sunt mai puțin convingătoare.
Un efect preventiv împotriva cancerului?
Deși cele mai importante virtuți ale oțetului sunt legate de acidul acetic, acesta nu este singurul său atu. Oțetul conține, de asemenea, polifenoli, antioxidanți puternici care pot ajuta la combaterea cancerului. Cu toate acestea, datele privind efectul real al consumului de oțet asupra prevenirii cancerului sunt puține și contradictorii.
Oțetul nu este numai vești bune...
Deși are multe beneficii, oțetul poate avea și dezavantaje.
Sulfiți
Primul este faptul că este adesea bogat în sulfiți. Acești compuși sunt inofensivi în sine, dar sunt alergeni.
Aciditatea
Aciditatea oțetului poate provoca, de asemenea, probleme digestive - nu este recomandat în special persoanelor care suferă de arsuri la stomac. De asemenea, acidul atacă smalțul dinților. Prin urmare, este indicat să vă spălați pe dinți după ce ați mâncat mâncăruri care conțin oțet sau, cel puțin, să vă clătiți gura cu apă curată.
Oțetul balsamic: prieten sau dușman?
Este corect să spunem că oțetul balsamic iese în evidență.
Cu gustul său picant și culoarea închisă, este vedeta salatelor de vară! Din nefericire, pentru a obține nuanța maro, acesta a fost colorat cu "caramel", care este de fapt un colorant clasificat ca fiind posibil cancerigen.
Dar nu vă faceți griji: dacă nu consumați cantități nerezonabile de oțet balsamic, nu există niciun risc!
Amintiți-vă, de asemenea, că oțetul balsamic este mult mai bogat în zahăr decât congenerii săi. Și este și mai rău în cazul "cremelor" balsamice, care sunt adevărate siropuri. Și în acest caz, moderația este cheia...