Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce riscul de diabet de tip 2. Studiile merg acum și mai departe...
Articol de Simona Lazăr, 21 August 2024, 18:17
Numai legumele verzi protejează împotriva diabetului de tip 2
Conform unei prime publicații, un meta-studiu (cercetătorii au grupat toate studiile valoroase realizate pe această temă și au refăcut rezultatele acestora pentru a ajunge la un rezultat care să reflecte stadiul științei pe această temă), efectele consumului mai multor fructe, legume sau ambele nu sunt semnificative în ceea ce privește diabetul de tip 2.
Pe de altă parte, persoanele care consumă cele mai multe legume cu frunze verzi (cum ar fi spanacul sau sfecla) își văd riscul de a dezvolta diabet de tip 2 redus cu până la 14%.
De ce sunt utile legumele verzi în lupta împotriva diabetului?
Motivele pentru care legumele verzi ajută la combaterea diabetului de tip 2 nu sunt foarte clar înțelese.
Oamenii de știință au crezut mult timp că acțiunea antioxidantă a legumelor este cea care previne anumite boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, prin combaterea radicalilor liberi care s-au dovedit a fi cauza apariției premature.
Legumele cu frunze verzi sunt printre cele mai bogate în antioxidanți și fac obiectul a numeroase studii privind beneficiile lor. În ultimii ani, de exemplu, s-a vorbit despre potențiala lor acțiune în încetinirea declinului cognitiv și, mai recent, despre rolul lor în conservarea și refacerea celulelor imunitare din intestin (3).
Dieta și diabetul: atenție la orezul alb
Pentru a evita diabetul de tip 2, cel mai bine este să favorizați legumele verzi... și să evitați orezul alb, după cum a arătat un alt studiu. Acest studiu a arătat că un consum săptămânal de mai mult de cinci porții de 150 de grame de orez alb crește riscul de a suferi de diabet de tip 2 cu 17%.
Atenție, acest lucru nu face orezul otrăvitor... De fapt, foarte puțini oameni mănâncă atât de mult într-o săptămână. Dar luați în considerare alternativa orezului brun, care este plin de aromă și la fel de ușor de preparat.