Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru dumneavoastră? Toate acestea sunt bune și frumoase... dar nu sunt suficiente pentru a fi considerate activitate fizică. Iată o demonstrație.
Articol de Simona Lazăr, 03 Mai 2024, 07:54
Consolele de jocuri versus sportul real: confruntarea
Să fim sinceri, cu riscul de a-i dezamăgi pe unii dintre dumneavoastră: nu se pune problema să vă puneți deoparte pantofii de sport, racheta de tenis sau crosa de golf doar pentru că jucați regulat jocuri video "sportive" pe console.
O scurtă reamintire pentru cei care nu știu: acestea sunt jocuri video bazate pe detectarea pozițiilor și mișcărilor jucătorului. Imitați comportamentul unui jucător de tenis sau de golf ca și cum ați juca acest sport în realitate, iar mașina vă evaluează scorul.
Wii a fost cel care a lansat acest tip de joc, dar consolele rivale, XBox și PlayStation, oferă acum același tip de joc.
Sportul pe o consolă de jocuri: cheltuielile energetice nu sunt la înălțimea așteptărilor
Din păcate, jocurile pe consolă nu consumă suficientă energie pentru a fi considerate cu adevărat activitate fizică.
Cum se ajunge la această estimare? Prin compararea MET-urilor sau a echivalentelor metabolice, unitatea de măsură care determină gradul de intensitate a activităților pe care le desfășurăm.
Iată câteva exemple:
Activitățile de intensitate ușoară, cum ar fi dormitul, privitul la televizor sau scrisul de mână, necesită mai puțin de 3 MET.
Exercițiile fizice de intensitate moderată necesită între 3 și 6 MET.
Acestea corespund activităților din viața de zi cu zi, cum ar fi urcatul scărilor, efectuarea treburilor casnice sau mersul pe jos în pas vioi.
Activitatea fizică intensă necesită mai mult de 6 MET.
Acestea corespund activităților sportive.
Alergarea în viteză, de exemplu, este echivalentă cu 18 MET.
Majoritatea jocurilor video sportive ar necesita o cheltuială de energie echivalentă cu 2 - 3 MET.
Dar pentru a vă menține în formă, aveți nevoie de 150 de minute de activitate între 3 și 6 MET în fiecare săptămână...
Când jocurile sportive pe consolă fac mai mult rău decât bine
Ce este mai rău este că, deși aceste jocuri video au o cerere energetică redusă, ele comportă un risc de accidentare!
Acest lucru se datorează faptului că ele solicită în mod repetat mușchii și articulațiile care nu sunt folosite de obicei de persoanele sedentare. Ca urmare, unii jucători dezvoltă tendinită. Acest lucru este cu atât mai enervant cu cât jocurile sportive pe consolă par să atragă sedentarii, care cred că au găsit o modalitate bună de a se reapuca de sport...
Așadar, sfatul nostru: treceți la nivelul următor și faceți mișcare în viața reală!
Doriți să vă întoarceți la sport după o lungă perioadă de inactivitate?
Consultați-vă mai întâi medicul.
Acesta se va asigura că nu există contraindicații pentru reluarea activității fizice și vă va îndruma către specialiști care vă pot ajuta în noua dvs. provocare.