Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a îmbunătăți starea de bine a femeilor și aspectul pielii lor.
Articol de Simona Lazăr, 18 Aprilie 2024, 10:17
Uleiul de primulă comună de seară
O plantă bienală originară din America de Nord, onagra a fost mult timp considerată o buruiană în Europa. Este rezistentă și poate fi găsită în grădini, pe marginea drumurilor și pe terasamente. Primula comună de seară a fost odată cultivată pentru rădăcina sa comestibilă, iar florile sunt uneori consumate ca salată. Florile sale galbene înfloresc seara, ceea ce i-a conferit porecla de "primula de seară". În fitoterapie, semințele sunt folosite pentru a extrage un ulei galben deschis.
Un ulei bogat în acizi grași
Uleiul de primulă comună de seară conține în principal acid linoleic (între 65 și 80%), un acid gras esențial din familia omega 6. Acizii grași esențiali sunt numiți astfel deoarece nu sunt sintetizați de organism și trebuie să fie furnizați prin alimentație. Acești acizi grași polinesaturați sunt necesari pentru buna funcționare a organismului.
Uleiul de primulă comună de seară conține, de asemenea, acid gama-linoleic (GLA), din care este o sursă naturală importantă. Uleiul de primulă comună de seară conține între 8 și 14% GLA (1). Foarte rar întâlnit în alimentație, acidul gama-linoleic este în mod normal sintetizat de organism din acidul linoleic din alimentație. Numeroși factori pot perturba acest proces (colesterol ridicat, diabet, fumat, îmbătrânire etc.), de aceea este important să consumați alimente care conțin acid gama-linoleic, cum ar fi uleiul de borș sau uleiul de amăgitoare. Esențial pentru organism, GLA este un precursor al prostaglandinelor cu proprietăți antiinflamatorii, benefice pentru sistemul imunitar.
Uleiul de primulă comună de seară este utilizat în mod tradițional de către femei pentru a trata simptomele sindromului premenstrual: dureri mamare, balonare, iritabilitate, anxietate etc. Unele studii par să confirme beneficiile acizilor grași esențiali în sindromul premenstrual, ceea ce ar putea explica utilizarea sa tradițională în acest domeniu.
De asemenea, uleiul de Evening Primrose este utilizat extern și intern pentru tratarea pielii uscate. Amerindienii foloseau deja uleiul de amerindieni ca unguent pentru tratarea dermatitei. Conținutul său de acizi grași polinesaturați (acid linoleic și acid gama-linoleic) este considerat a favoriza regenerarea celulară și elasticitatea pielii.
Toate aceste virtuți justifică utilizarea sa în timpul menopauzei, o perioadă însoțită de o multitudine de simptome (pe lângă bufeuri: tulburări digestive și de dispoziție, piele uscată etc.).
În vechime, oamenii de la țară foloseau în mod obișnuit un preparat pe bază de amăgitoare pentru a combate răceala și astmul.
Proprietățile sale anticoagulante și hipocolesterolemiante (scăderea "colesterolului rău": LDL) îl fac eficient în prevenirea sau tratarea bolilor cardiovasculare, cu acordul medicului curant.
Pentru proprietățile sale antioxidante și hidratante, poate fi recomandat în cazul eczemelor, psoriazisului și al pielii uscate. Studiile au arătat că uleiul de onctuoasă este eficient în tratarea neurodermatitei (tulburări de piele), a uscăciunii și a aspectului general al pielii.