Psoriazis: alimente care ameliorează simptomele
Se consideră că anumite alimente reduc simptomele cauzate de psoriazis (pete uscate, roșii etc.). Altele, însă, ar trebui evitate, deoarece pot exacerba simptomele. Aflați mai multe de la Dr. Béatrice de Reynal, doctor în nutriție.
Articol de Simona Lazăr, 23 Mai 2024, 14:45
Pește: somon, hering, sardine, macrou, anșoa, anghilă
De ce: Psoriazisul este rezultatul unui eșec al sistemului imunitar. Sistemul imunitar stimulează reînnoirea celulelor pielii, care se desprind și formează pete groase de piele roșie și uscată pe diferite părți ale corpului. Omega-3, acizii grași nesaturați care se găsesc în anumiți pești grași, combat inflamația care rezultă din acest mecanism și ajută la reducerea simptomelor.
Cât de mult: 2 porții/săptămână. Consumați crud (dar întotdeauna foarte proaspăt), în conserve, la aburi sau la grătar.
Morcovii, un antioxidant puternic
Mai multe studii au arătat că consumul de alimente bogate în betacaroten poate reduce simptomele psoriazisului.
Printre acestea se numără roșiile, morcovii, spanacul, dovleacul, cartofii dulci, caisele, pătrunjelul... „și toate alimentele colorate bogate în provitamina A (beta-caroten, pigmenți vitaminici). Aceste molecule naturale au puternice puteri antioxidante, protejând țesuturile și, în special, pielea. O porție de morcov este suficientă pentru a acoperi toate nevoile pentru 2 sau 3 zile, dar în cazul problemelor dermatologice, un consum foarte regulat poate fi benefic", explică doctorul de Reynal.
O mână de nuci braziliene pe zi
De ce: acest aliment este bogat în seleniu, un oligoelement important care intervine în buna funcționare a unei molecule antioxidante naturale care se găsește în organism: glutation peroxidază*. Numeroase studii au arătat că persoanele care suferă de psoriazis au niveluri mai scăzute, evidențiind o posibilă relație cauză-efect.
Cât de mult: sunt necesare 70 µg pe zi, echivalentul unei mâini de nuci de Brazilia în fiecare zi.
Notă: „Alte alimente sunt bogate în seleniu, cum ar fi lotca (425 µg/100 g), tonul (348), cod negru (178), scoicile (<118), fructele de mare (midii, stridii, scoici etc.), ficatul, susanul (<50) și semințele de floarea-soarelui”, explică Dr. de Reynal.
* Este principalul antioxidant din celulele noastre. În special, le protejează împotriva radicalilor liberi.
Turmericul, un posibil tratament pentru psoriazis?
Curcumina, un constituent al turmericului, un condiment auriu care se găsește pe scară largă în bucătăria indiană, este cunoscută de mult timp pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Mulți bolnavi de psoriazis au afirmat chiar că reduce leziunile cauzate de boală și îl folosesc ca opțiune de tratament, combinându-l cu mâncăruri. O serie de studii științifice au încercat să demonstreze acțiunea sa asupra acestei boli de piele. Până în prezent, însă, niciunul dintre ele nu a dovedit acest beneficiu. Cu toate acestea, nimic nu te împiedică să încerci!
Alimente care agravează psoriazisul
Consumul de alcool ar trebui redus: dacă nu chiar interzis cu totul. „Acest lucru se datorează faptului că etanolul provoacă tulburări fiziologice și, atunci când este consumat în exces, provoacă un stres semnificativ celulelor, care reacționează foarte repede. Mai mult, consumul excesiv de băuturi alcoolice duce la o utilizare mai mare a vitaminelor din grupa B, ceea ce poate perturba pielea și țesuturile în curs de reînnoire", explică doctorul de Reynal.
Limitați carnea grasă și produsele lactate: grăsimile lor declanșează procese inflamatorii.
Limitați, de asemenea, consumul de omega-6 proinflamatorii, care se găsesc, de exemplu, în uleiul de floarea-soarelui.
Nu uitați: scăderea în greutate duce la o ameliorare a bolii.