Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reguli de siguranță alimentară: Se spală carnea și ouăle înainte de consum?

Prepararea oricărui fel de mâncare cu ingrediente proaspete implică, de obicei, o cantitate suficientă de curățare, tocare, feliere și clătire, mai ales atunci când sunt implicate carnea sau legumele.

Reguli de siguranță alimentară: Se spală carnea și ouăle înainte de consum?

03 Februarie 2023, 10:47

Dar, înainte de a spăla ingredientele, poate doriți să vă gândiți de două ori înainte. Asta pentru că există anumite alimente pe care nu ar trebui să le speli niciodată.

Spălarea produselor precum carnea nu este neapărat sigură. Indiferent de modul în care consumatorii își spală carnea, acest lucru nu este recomandat, deoarece bacteriile se pot răspândi în alte alimente, inclusiv chiuveta și blaturile, provocând contaminarea încrucișată.

De fapt, bolile alimentare pot fi răspândite și mai mult prin prespălare, așa că este mai important modul în care consumatorii își pregătesc carnea, decât dacă o spală înainte de a o găti.

După manipularea cărnii crude, este important să vă spălați mâinile pentru a preveni contaminarea. (PM)

Majoritatea gospodinelor obişnuiesc să spele carnea şi peştele înainte de a le găti şi unele dintre ele, chiar şi ouăle.

Cu toate acestea, contrar obişnuinţei, aceste produse nu trebuie spălate. Atunci când spălăm carnea crudă, bacteriile împreună cu stropii de apă se răspândesc în bucătărie, depunându-se pe ustensile, suprafeţe de lucru, precum şi pe mâini şi haine, potrivit Rador.

De regulă, aceste bacterii sunt Campylobacter sau Salmonella. Intoxicaţia cu Campylobacter poate provoca dureri abdominale, diaree severă şi vărsături. Pentru a elimina bacteriile, este suficient să gătim carnea la o temperatură sigură - 90 de grade pentru carnea de pui, şi peste 80 de grade pentru carnea de vită, porc, miel.

Tratamentul termic va distruge toţi microbii, astfel încât nu este nevoie de spălarea în prealabil a acestor produse. Nici spălarea peştelui înainte de gătit nu este sigură, deoarece cresc şansele de contaminare încrucişată, bacteriile răspândindu-se de la un produs la altul, pe vase şi suprafeţe. Ouăle intră şi ele în categoria produselor care nu trebuie spălate.

În timpul prelucrării ouălor în producţie, se aplică un strat protector pe coajă, astfel încât bacteriile să nu pătrundă în interior. Spălarea ouălor poate îndepărta stratul protector sau poate deteriora coaja, permiţând bacteriilor să intre în produs. Ouăle sunt o sursă majoră de contaminare cu salmoneloză, o boală infecţioasă gravă a stomacului.

Foto: pixabay

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!