Reguli de siguranță alimentară: Se spală carnea și ouăle înainte de consum?
Prepararea oricărui fel de mâncare cu ingrediente proaspete implică, de obicei, o cantitate suficientă de curățare, tocare, feliere și clătire, mai ales atunci când sunt implicate carnea sau legumele.
03 Februarie 2023, 10:47
Dar, înainte de a spăla ingredientele, poate doriți să vă gândiți de două ori înainte. Asta pentru că există anumite alimente pe care nu ar trebui să le speli niciodată.
Spălarea produselor precum carnea nu este neapărat sigură. Indiferent de modul în care consumatorii își spală carnea, acest lucru nu este recomandat, deoarece bacteriile se pot răspândi în alte alimente, inclusiv chiuveta și blaturile, provocând contaminarea încrucișată.
De fapt, bolile alimentare pot fi răspândite și mai mult prin prespălare, așa că este mai important modul în care consumatorii își pregătesc carnea, decât dacă o spală înainte de a o găti.
După manipularea cărnii crude, este important să vă spălați mâinile pentru a preveni contaminarea. (PM)
Majoritatea gospodinelor obişnuiesc să spele carnea şi peştele înainte de a le găti şi unele dintre ele, chiar şi ouăle.
Cu toate acestea, contrar obişnuinţei, aceste produse nu trebuie spălate. Atunci când spălăm carnea crudă, bacteriile împreună cu stropii de apă se răspândesc în bucătărie, depunându-se pe ustensile, suprafeţe de lucru, precum şi pe mâini şi haine, potrivit Rador.
De regulă, aceste bacterii sunt Campylobacter sau Salmonella. Intoxicaţia cu Campylobacter poate provoca dureri abdominale, diaree severă şi vărsături. Pentru a elimina bacteriile, este suficient să gătim carnea la o temperatură sigură - 90 de grade pentru carnea de pui, şi peste 80 de grade pentru carnea de vită, porc, miel.
Tratamentul termic va distruge toţi microbii, astfel încât nu este nevoie de spălarea în prealabil a acestor produse. Nici spălarea peştelui înainte de gătit nu este sigură, deoarece cresc şansele de contaminare încrucişată, bacteriile răspândindu-se de la un produs la altul, pe vase şi suprafeţe. Ouăle intră şi ele în categoria produselor care nu trebuie spălate.
În timpul prelucrării ouălor în producţie, se aplică un strat protector pe coajă, astfel încât bacteriile să nu pătrundă în interior. Spălarea ouălor poate îndepărta stratul protector sau poate deteriora coaja, permiţând bacteriilor să intre în produs. Ouăle sunt o sursă majoră de contaminare cu salmoneloză, o boală infecţioasă gravă a stomacului.
Foto: pixabay