Și nu uita să fii fericit!
Acesta este titlul celei mai recente cărți a lui Christophe André și este adevărat că este un sfat bun. Viața ne duce în vârtejul ei și pur și simplu uităm să fim fericiți. Nici nu ne gândim la asta.
Articol de Simona Lazăr, 30 Aprilie 2023, 21:02
Cu toate acestea, această vigilență față de fericire este cea care ne face să luăm în considerare toate emoțiile pozitive pe care le trăim. Ea este cea care dă zilelor noastre tonul lor fericit. Să fim mai puțin îngrijorați și să savurim mai degrabă fiecare clipă din viața noastră. Acesta este mesajul acestei frumoase cărți despre psihologia pozitivă.
Sunt momente când obligațiile noastre sunt foarte plăcute. Când am primit cea mai recentă opusă despre fericire a lui Christophe André, mi-am spus: „Voi face un editorial despre această carte, îi va face pe plac cititorilor. Le va fi de folos...” Așa că a trebuit să citesc, să iau notițe și apoi să mă apuc de această scriere. Și nu am de gând să mă plâng, pentru că a fost un adevărat răsfăț!
Sfaturi de la un adevărat practicant
Este un ABC al psihologiei pozitive care merge de la „ABECEDAR” la „Zoom”, fiecare cuvânt oferind informații, un studiu, un sfat, un citat, o nuvelă, o mărturie. Învățăm multe și despre autor, și este foarte util, pentru că atunci când vine vorba de fericire, nu este suficient să fii specialist, trebuie și să exersezi. Și este ca noi, prietene Christophe, rumegește, geme, se înfurie, aleargă, uită să fie fericit. Dar el progresează... El nu este doar un expert în psihologie pozitivă, ci un adevărat practicant.
Marea artă a lui Christophe André este de a face totul simplu și accesibil. Se amestecă atât conceptele filozofice despre fericire, cât și rezultatele studiilor științifice și preceptele care derivă din acestea. A fi fericit este de înțeles, învățat și lucrat, un pic ca flexibilitatea noastră sau mușchii noștri. „Este unul dintre marile exerciții de psihologie pozitivă, precizează autorul, pentru a savura și a conștientiza momentele de bine. »
Schimbați treptat
Este nevoie și de multă inteligență emoțională, care se antrenează și ea, dar diferit. Scopul nu este doar de a deveni conștient de momentele fericite, ci și de a pune la îndoială emoțiile, gândurile sau comportamentele care le pot strica. Ruminând mai puțin, plângându-ne mai puțin, este posibil dacă ne dăm seama și încercăm să o facem mai puțin, chiar și să ne schimbăm treptat gândurile sau comportamentul. Este un întreg program care beneficiază și de antrenament constant. La acest nivel, Christophe André ne explică că practica meditației l-a ajutat enorm personal. La fel este și cu mersul, momentele contemplative pe care ni le permitem și beneficiile pe care le tragem din natură.
Înseamnă, de asemenea, să apelăm la tot ceea ce este frumos și bun în noi. Să fim generoși, atenți la ceilalți, preocupați de fericirea lor, precum și de nenorocirea lor, și recunoscători pentru tot ceea ce ne aduc. Dăruirea ne îmbogățește foarte mult. Înțelepții ne-au spus așa. Psihologia pozitivă ne arată asta.
Și de ce nu în relația noastră?
În cartea lui Christophe André, aceste noțiuni devin foarte practice. De exemplu, pentru cuplul nostru, iată câteva sfaturi foarte practice:
„A-ți trata soțul ca superior ar fi uneori o idee bună. Nu poți în același timp să vrei fericirea cuiva și să-l tratezi ca pe un coș de gunoi al emoțiilor negative. »
„Printre detaliile la care nu ne gândim, se numără în special acesta: să știi să te bucuri de ceea ce este bine pentru soțul tău. »
„Un alt factor care facilitează fericirea în doi și, prin urmare, longevitatea cuplului: petrecerea regulată a timpului împreună, departe de casă, în medii plăcute. »
Avantajul acestui manual față de manualele clasice este că învățăm fără efort, așa cum face domnul Jourdain în proză. Suntem în mod regulat surprinși. De ce acest cuvânt? Ce va putea spune cu acesta? Și de fiecare dată magia funcționează. Avem senzația că progresăm alături de autor, și este o adevărată plăcere.