Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi încurajeze pe cei mici să consume băuturi răcoritoare și alte băuturi puternic îndulcite.
Articol de Simona Lazăr, 26 August 2024, 18:20
Însă potolirea setei cu astfel de băuturi în fiecare zi este foarte rea pentru sănătatea noastră. Pe lângă excesul de greutate, băuturile răcoritoare cresc riscul de diabet și de boli cardiovasculare.
Sucurile: un cocktail de obezitate, diabet și boli cardiovasculare...
Influența nocivă a băuturilor răcoritoare asupra creșterii în greutate și obezității a fost adesea subliniată. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că consumul regulat de băuturi răcoritoare are, de asemenea, un impact asupra dezvoltării diabetului de tip 2 și a apariției bolilor cardiovasculare, atât la adulți, cât și la copii.
Sindromul metabolic al băutorilor de sucuri
Conform unui studiu american, copiii care consumă în mod regulat băuturi răcoritoare sunt cu 14% mai predispuși să dezvolte sindromul metabolic până la vârsta de 13 ani. Cuprinzând o serie de simptome (obezitate abdominală, niveluri scăzute ale colesterolului bun care protejează arterele, tensiune arterială foarte ridicată etc.), sindromul metabolic duce adesea la probleme cardiovasculare sau diabet de tip 2. Principalul vinovat: fructoza. Prezentă în cantități foarte mari în băuturile răcoritoare prin intermediul zaharozei din care face parte (o cutie de băutură răcoritoare este echivalentă cu șase bucăți de zahăr), fructoza pare să crească nivelul insulinei (hormonul care permite organismului să asimileze glucoza), precum și nivelul anumitor lipide din sânge.
Soda: și nu doar copiii sunt afectați...
Un studiu realizat la Harvard School of Public Health din Boston indică, de asemenea, că consumul tot mai frecvent de băuturi răcoritoare ar putea fi asociat cu o creștere a cazurilor de diabet și obezitate în ultimii ani. După monitorizarea a peste 140 000 de femei pe o perioadă de opt ani, autorii studiului au ajuns la concluzia că riscul de a dezvolta diabet crește cu aproape 83% atunci când consumul unui pahar de băutură răcoritoare crește de la unul pe săptămână la unul pe zi.
Capcanele băuturilor zaharoase
Spre deosebire de alte alimente bogate în calorii, băuturile răcoritoare nu te fac să te simți sătul. Prin urmare, copiii noștri au tendința de a consuma cantități mari, mai ales că nici acest tip de băuturi nu le potolesc setea. Ar trebui să adăugăm, de asemenea, că în timp ce organismul nostru capătă foarte repede obiceiurile proaste, îi ia mult mai mult timp să scape de ele. Prin urmare, este mai bine să evitați să le prezentați copiilor mici băuturi zaharoase. Ai tăi sunt deja dependenți? Ideal ar fi să îi încurajați să înlocuiască sucurile cu apă, singura băutură care este esențială pentru organismul nostru. Dar pentru unii, acest lucru este practic imposibil! Un rău mai mic ar fi să le sugerați să își aromatizeze paharul de apă cu puțin sirop sau să opteze pentru un milkshake sau un suc proaspăt de fructe ca gustare. Versiunile îndulcite ale băuturilor răcoritoare pot fi, de asemenea, utilizate, dar întotdeauna cu scopul de a reduce treptat cantitățile. Ideal este să rezervați băuturile zaharoase pentru ocazii speciale: petreceri, zile de naștere etc. Și este la fel și pentru adulți!