Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Ce s-ar întâmpla dacă licopenul, precum cel găsit în roșii, ar fi la fel de eficient ca și medicamentele în scăderea nivelului de colesterol rău? Iată ce a demonstrat un studiu australian. O veste bună pentru fanii roșiilor proaspete, dar același rezultat poate fi obținut și cu piure de roșii, sos de roșii sau alte fructe și legume bogate în licopen...
Articol de Simona Lazăr, 11 Februarie 2024, 14:28
Licopenul din roșii la fel de eficient ca și medicamentele împotriva colesterolului
Potrivit acestei demonstrații australiene la care au participat în total 700 de persoane, licopenul conținut de roșii este la fel de eficient ca medicamentele anti-colesterol, cum ar fi cele din marea familie a statinelor. Atât licopenul, cât și statinele reduc nivelul colesterolului rău cu aproximativ 10%.
Pentru oricine visează la o soluție naturală la problema medicamentelor pentru scăderea colesterolului, aceasta este o veste excelentă!
Câte roșii ar trebui să mănânc pentru a-mi reduce colesterolul?
Pentru a reduce nivelul colesterolului rău cu aproximativ 10%, trebuie să consumați până la 25 mg de licopen în fiecare zi. Această cantitate poate fi atinsă prin consumul a 50 g de pastă de tomate sau 100 ml de piure de roșii (folosit într-o supă, de exemplu, sau într-un sos pentru paste sau pizza) sau prin consumul a 300 ml de suc de roșii.
Așadar, este fezabil, dar rapid obositor în fiecare zi. Există și alte alimente care conțin licopen. Licopenul este un membru al familiei de pigmenți antioxidanți carotenoizi care dau culoarea galben-portocalie multor fructe și legume. Cele mai bogate sunt pepenele roșu, grapefruit, papaya și guava.
De asemenea, puteți folosi suplimente alimentare naturale pe bază de licopen pentru a vă atinge cota zilnică.
Sfaturi practice
Este indicat să consumați cât mai des roșiile sub toate formele lor, să variați fructele și legumele, care trebuie consumate în cantități bune, și să includeți în alimentația dumneavoastră și alte alimente cunoscute pentru efectele anticolesterol, cum ar fi uleiul de măsline (în detrimentul grăsimilor animale), legumele, usturoiul, nucile etc.
Și, în final, iată încă 3 motive pentru a pune licopenul în farfurie:
Acest antioxidant puternic protejează, de asemenea, pielea de soare,
ajută la reducerea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi
și previne cancerul, în special cel de prostată!