Ascultă Radio Antena Satelor Live

Top 15 alimente cu cele mai scăzute calorii

Fiecare început de an vine cu... proiecția vacanțelor de vară, la mare. Chiar dacă ninge și e iarnă, a venit vremea pentru a vira ușor-ușro către alimentele cu mai puține calorii.

Top 15 alimente cu cele mai scăzute calorii

30 Ianuarie 2023, 12:31

Iată care sunt primele 15 alimente cu cele mai scăzute calorii:

Ridiche (11 kcal): un concentrat de micronutrienți
În numărul 1 al acestui top se află ridichea. Evident, ridichea consumată fără unt sau sare, altfel zboară cele 11 kcal. "Este un aliment foarte concentrat in micronutrienti, in special minerale. Este de consumat crud pentru a-si pastra toate proprietatile", explica Anne Guillot, nutritionist-dietistician.

Castraveți (13 kcal): foarte concentrat în apă
Sinonim cu vara si prospetime, castravetele este bogat in apa. "Este o legumă foarte potolitoare care are și un conținut scăzut de calorii. Este destul de bogată în minerale, în special potasiu, iar bonus este plină de vitaminele A, B, C și E" subliniază specialistul.

Țelină (13 kcal): ajută la tonifiere
Țelina este o legumă care este la fel de ușor de gătit pe cât este de mâncat. Foarte puțină muncă pentru beneficii maxime. "Această legumă este bogată în calciu dar și bogată în vitamina C care oferă tonus și vitalitate. Este excelentă pentru sănătatea digestivă, în special cea a ficatului și a stomacului" indică nutriționistul.

Salată verde (15 kcal): un partener de viață
Salata verde este adesea asociată cu ideea de dietă în mintea oamenilor. Nu e degeaba! "Este plin de minerale și oligoelemente inclusiv potasiu. Dar asta nu este tot, conține și calciu, fosfor, magneziu, fibre și este bogat în apă", își amintește expertul.

Dovlecel (16 kcal): nu rămâne niciodată fără idei
Dovlecelul și aerul său mediteranean este un vis! "Această legumă însorită poate fi consumată în toate formele ei, care oferă o mare varietate de preparate posibile. Dar, în plus, este o legumă bogată în vitamine și fibre" comentează Anne Guillot.

Roșii (18 kcal): un fel de mâncare colorat
O roșie foarte suculentă vara când este cald amintește de sărbători... și este deosebit de bună pentru corp și linie! „Este foarte sărac în calorii și oferă mulți nutrienți precum vitaminele, în special C și A, și potasiu”, argumentează specialistul.

Andive (21 kcal): confort de iarnă
Consumata cruda sau gatita, andivea este leguma de iarna prin excelenta. Dar ce ascunde ea? „Foarte bogat în apă și fibre, are foarte multe minerale”, determină expertul.

Spanac (21 kcal): putere și vitalitate
Spanacul să devină puternic ca Popeye? Toată copilăria noastră am auzit că spanacul este foarte bogat în fier și că trebuie neapărat să-l mâncăm. Dar, în realitate, „spanacul nu este deosebit de bogat în fier”, dezvăluie Anne Guillot. „Pe de altă parte, sunt pline de fibre și vitamine, ceea ce le face un bun aliat zilnic”.

Conopida (21 kcal): se consuma fara masura
Conopida crudă la aperitiv sau gătită sub formă de gratinat, flan sau pâine, nu lipsesc rețetele pentru această legumă. "Este una dintre legumele cu cele mai scăzute calorii, care este bogată în vitamina C și B9, dar și în fibre. Poate fi consumată fără moderație", spune Anne Guillot.

Ciuperci (22 kcal): un plus de dulceata
Ciupercile sunt un mic plus la felurile de mâncare gătite pentru a aduce aromă. "Sunt sărace în calorii și bogate în oligoelemente. Deși nu sunt chiar o legumă, sunt consumate ca atare" determină expertul.

Sparanghel (23 kcal): Se asortează cu carne
Sparanghelul nu mai este leguma de lux, așa cum s-ar putea crede înainte. Este o legumă de primăvară care poate fi găsită aproape tot timpul anului. „Conținutul său bogat în potasiu, magneziu și vitamine o face o legumă de consumat fără teamă, aburită sau fiartă”, explică Anne Guillot.

Nasturel (27 kcal): disponibil pe tot parcursul anului
Se consumă în salate, velouté, piure de cartofi etc. Nasturelul este o legumă crocantă și în același timp care se topește. "Aduce organismului o multime de vitamine A, B9, C si mangan. Dar nu numai, deoarece este bogat in calciu si fier" subliniaza specialistul.

Fasole verde (29 kcal): Fiartă sau aburită
Fasolea verde este leguma de bază pentru majoritatea dietelor. Toată lumea îl mănâncă destul de regulat și nu degeaba. "Disponibilă pe tot parcursul anului, fasolea verde este o legumă cu multe beneficii pentru organism. Este bogată în minerale și vitamine ceea ce o face un aliat pe timpul iernii" determină nutriționistul.

Pepene galben (33 kcal): o legumă dulce cu conținut scăzut de calorii
Deși are gust dulce, pepenele galben este o legumă. "Pepenele galben este plin de apă, vitamine și minerale. Are foarte puține calorii. Acum prezent tot timpul anului, sezonul său de vârf este pe tot parcursul verii" își amintește expertul.

Căpșuni (35 kcal): un antioxidant puternic
Fructul de vară prin excelență este desigur căpșuna. După citricele iernii, acest fruct roșu preia în inimile oamenilor. "Este unul dintre fructele de top care contine cea mai multa vitamina C. Pe langa acest beneficiu, capsuna are si putere antioxidanta. Iar micul bonus ca bonus, este un fruct foarte slab caloric de consumat fara a te priva" incheie. Anne Guillot.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană