Turmericul sau șofranul Indiei
Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural. Acest condiment este acum recunoscut pentru numeroasele sale beneficii și pentru capacitatea sa de a combate durerea asociată cu osteoartrita.
Articol de Simona Lazăr, 16 Aprilie 2024, 10:10
Turmericul este un condiment de culoare galben strălucitor utilizat pe scară largă în bucătărie, în special în India, unde este folosit la prepararea curry-urilor tradiționale. Pulberea pe care o cunoaștem este obținută din rizomul (tulpina subterană) plantei. Denumit uneori turmeric, acesta este cultivat în India și în Asia de Sud-Est.
Un condiment bogat în beneficii
Utilizat în farmacopeea tradițională chineză și în medicina ayurvedică de peste 4.000 de ani, turmericul a făcut obiectul a numeroase studii științifice în ultimii ani, atât de numeroase par a fi aplicațiile sale în fitoterapie.
Turmericul este utilizat în mod tradițional ca stimulent al sistemului digestiv, stimulând ficatul și pancreasul și ajutând la vindecarea ulcerelor gastrice, pentru a favoriza vindecarea rănilor (utilizat extern) și pentru a trata amenoreea. OMS recunoaște utilizarea sa în caz de dispepsie (tulburări digestive).
Studii recente au arătat, de asemenea, că curcumina inhibă dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, în special cel digestiv și cel de piele, și ar putea juca un rol în prevenirea acestora.
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei au fost documentate în diverse studii, susținând utilizarea tradițională a turmericului în acest scop în India și în alte țări asiatice.
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, turmericul joacă un rol interesant în tratamentul durerilor articulare. Acesta reprezintă o alternativă eficientă, sigură și naturală la AINS (medicamente antiinflamatoare) prescrise de obicei pentru osteoartrită. În plus, turmericul este un protector gastric care nu atacă stomacul în același mod ca AINS.
Efectele benefice ale curcuminei asupra pacienților cu osteoartrită au fost demonstrate de mai multe studii recente. Unul dintre aceste studii a arătat că un consum de 1,5 g/zi de extract de turmeric timp de 4 săptămâni a produs efecte similare cu administrarea de ibuprofen (1200 mg/zi) asupra pacienților care suferă de osteoartrită a genunchiului. Turmericul a fost mai bine tolerat din punct de vedere digestiv.
Turmericul în practică
Fie că suferiți de osteoartrită sau doriți să consumați turmeric pentru beneficiile sale digestive, poate fi complicat să absorbiți suficient pentru a simți beneficiile utilizării acestui condiment doar în bucătăria de zi cu zi.
Puteți apela la suplimente alimentare. Aveți grijă să verificați conținutul lor de extract de turmeric. Agenția Europeană a Medicamentului recunoaște o doză de 1,5 g până la 3 g/zi de pulbere de rizom.
De asemenea, trebuie să știți că turmericul este mult mai bine absorbit de organism dacă este combinat cu piperina (ingredientul activ din piperul negru). Unele suplimente alimentare oferă o combinație de piperină și turmeric. Turmericul este, de asemenea, disponibil sub formă de suc și ulei esențial.
Turmericul nu este recomandat în cazurile de ocluzie a canalelor biliare.