Turmericul: un condiment de consumat în fiecare zi!
Turmericul este un condiment care face parte din curry-ul indian și care are virtuți excepționale. Puternic antioxidant, el protejează împotriva bolilor inflamatorii (digestive, articulare) și a cancerului. Practic, cum trebuie utilizat turmericul și în ce doză?
Articol de Simona Lazăr, 25 Februarie 2024, 11:40
Turmericul, un condiment care este folosit de mii de ani...
Turmericul este un condiment utilizat în mod tradițional la prepararea curry-ului. Redusă la pulbere, rădăcina de turmeric este adăugată de mult timp în Asia în alimente pentru a-și păstra prospețimea. În vremurile de dinaintea conservanților sintetici, turmericul a jucat un rol cheie ca aditiv alimentar.
Turmericul este utilizat și în medicina ayurvedică (medicina tradițională din India), precum și în medicamentele tradiționale din China, Japonia, Thailanda și Indonezia, care sunt derivate din acesta. Turmericul este considerat un protector al sistemului digestiv și un remediu pentru diverse afecțiuni inflamatorii.
Turmericul este deosebit de popular în regiunea Okinawa. Renumiți pentru longevitatea lor, locuitorii din Okinawa consideră turmericul ca fiind unul dintre alimentele care contribuie la sănătatea lor excepțională.
Turmericul este un puternic agent antiinflamator și anticancerigen
Turmericul este cel mai puternic antiinflamator natural identificat până în prezent. Este eficient împotriva inflamațiilor digestive și în prevenirea inflamațiilor articulare. Dar joacă un rol și în prevenirea cancerului: la aceeași vârstă, indienii au de 8 ori mai puțin cancer pulmonar decât occidentalii, de 9 ori mai puțin cancer de colon, de 5 ori mai puțin cancer de sân și de până la 10 ori mai puțin cancer de rinichi.
Indienii nu sunt cu siguranță mai puțin expuși decât occidentalii la agenți cancerigeni din mediul înconjurător. Diferența se poate atribui consumului lor ridicat de turmeric, care este în medie de 1,5 până la 2 g pe zi (echivalentul unui sfert până la o jumătate de linguriță).
Aceste beneficii pentru sănătate se datorează curcuminei, un antioxidant foarte puternic. În studiile de laborator, s-a demonstrat că această moleculă inhibă dezvoltarea unui mare număr de cancere: colon, ficat, stomac, ovare, sân, leucemie etc.
Cum trebuie administrat turmericul și în ce doză?
Turmericul singur este foarte slab absorbit de organism, deoarece nu traversează bariera intestinală. De fapt, trebuie să adăugați piper negru la turmeric, ceea ce sporește absorbția acestuia de 1000 sau chiar 2000 de ori!
Un alt lucru important de știut în legătură cu turmericul este că acesta trebuie să fie solubilizat și în ulei (de preferință ulei de măsline). Așadar, în practică, vă recomandăm să adăugați turmeric în sosuri, vinegretă și alte mâncăruri gătite (supe, legume, orez, paste etc.).
În practică, adăugați zilnic o jumătate de linguriță de turmeric în mâncărurile dumneavoastră, fără a uita să adăugați piper negru.
Notă: diferite amestecuri de curry pot conține doar 1/5 sau mai puțin turmeric. Prin urmare, este de preferat să folosiți direct pudra de turmeric, în locul pudrei de curry.