Untul de arahide ar reduce riscul de alergii
Potrivit cercetătorilor canadieni, introducerea proteinei de arahide în dieta bebelușului ar reduce riscul de alergii. Vești bune când știi că alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente alergii la copii.
06 Septembrie 2022, 07:08
Numărul copiilor alergici la alune continuă să crească. Dar poate nu pentru mult timp. În orice caz, asta sugerează un studiu al cercetătorilor canadieni. Publicat în „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), oferă anumite recomandări părinților cu privire la alimentația copiilor mici.
Introducerea proteinei de arahide
Potrivit cercetătorilor, bebelușii care consumă în mod regulat proteine de arahide, cum ar fi untul de arahide sau arahide sub formă de pudră, au un risc mai mic de a deveni alergici la alune. Experții îi sfătuiesc pe părinți să le dea copiilor cu vârsta cuprinsă între 4-6 luni 8 grame de proteină de arahide, echivalentul unei linguri pline de unt de arahide, cel puțin de două ori pe săptămână.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit 460 de copii sub 11 luni. Acestea din urmă au particularitatea de a fi alergice la ouă sau de a suferi de dermatită atopică moderată până la severă.
Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică, care se manifestă prin erupții cutanate. Când este grav, poate fi foarte invalidant.
Alergia la ouă și această boală inflamatorie cronică sunt cunoscute a fi semne de avertizare ale unei posibile viitoare alergii la arahide.
După ce au dat câte 2 grame de unt de arahide de trei ori pe săptămână unora dintre copii, cercetătorii au realizat că doar 3,2% dintre ei au devenit alergici după 5 ani. Spre comparație, 17,2% dintre copiii care nu mâncaseră alune au ajuns să dezvolte o alergie la arahide după 5 ani.
Eczema severă, un factor de risc
În studiul lor, cercetătorii sfătuiesc părinții copiilor cu alergii la ouă sau eczeme severe (doi factori de risc pentru alergia la arahide) să nu dea alune puilor lor. Ei recomandă să-și ducă copilul la un specialist.
Simptomele alergiei la arahide
O persoană cu o alergie la arahide care ingeră accidental o arahide poate prezenta o serie de simptome. În cele mai multe cazuri, acestea sunt de origine intestinală și, prin urmare, se caracterizează printr-o reacție inflamatorie, vărsături, diaree sau dureri abdominale. Reacțiile cutanate sunt, de asemenea, frecvente. Pe corpul persoanei alergice pot apărea plăci și roșeață. Poate avea probleme la înghițire sau la respirație. Alergia poate duce și la tuse.
In ceea ce priveste tratamente, exista desensibilizarea, metoda care consta in expunerea treptata a organismului la alergen. Scopul este ca sistemul imunitar să o tolereze din ce în ce mai bine. Desensibilizarea, posibilă de la vârsta de 5 ani, este prescrisă de un medic specialist în alergii, atunci când tratamentele obișnuite nu funcționează. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul alergolog folosește două tipuri de teste: un test cutanat și un test de sânge.
Această metodă de desensibilizare pare a fi eficientă în cazul consumului accidental de arahide. Nu permite pacienților să consume la fel de multe alune ca o persoană nealergică.
Alergia la arahide persistă până la vârsta adultă. Doar o zecime dintre copiii alergici reușesc să-și revină când împlinesc douăzeci de ani.