Ascultă Radio Antena Satelor Live

Untul de arahide ar reduce riscul de alergii

Potrivit cercetătorilor canadieni, introducerea proteinei de arahide în dieta bebelușului ar reduce riscul de alergii. Vești bune când știi că alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente alergii la copii.

Untul de arahide ar reduce riscul de alergii

06 Septembrie 2022, 07:08

Numărul copiilor alergici la alune continuă să crească. Dar poate nu pentru mult timp. În orice caz, asta sugerează un studiu al cercetătorilor canadieni. Publicat în „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), oferă anumite recomandări părinților cu privire la alimentația copiilor mici.

Introducerea proteinei de arahide
Potrivit cercetătorilor, bebelușii care consumă în mod regulat proteine ​​de arahide, cum ar fi untul de arahide sau arahide sub formă de pudră, au un risc mai mic de a deveni alergici la alune. Experții îi sfătuiesc pe părinți să le dea copiilor cu vârsta cuprinsă între 4-6 luni 8 grame de proteină de arahide, echivalentul unei linguri pline de unt de arahide, cel puțin de două ori pe săptămână.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit 460 de copii sub 11 luni. Acestea din urmă au particularitatea de a fi alergice la ouă sau de a suferi de dermatită atopică moderată până la severă.
Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică, care se manifestă prin erupții cutanate. Când este grav, poate fi foarte invalidant.
Alergia la ouă și această boală inflamatorie cronică sunt cunoscute a fi semne de avertizare ale unei posibile viitoare alergii la arahide.
După ce au dat câte 2 grame de unt de arahide de trei ori pe săptămână unora dintre copii, cercetătorii au realizat că doar 3,2% dintre ei au devenit alergici după 5 ani. Spre comparație, 17,2% dintre copiii care nu mâncaseră alune au ajuns să dezvolte o alergie la arahide după 5 ani.

Eczema severă, un factor de risc
În studiul lor, cercetătorii sfătuiesc părinții copiilor cu alergii la ouă sau eczeme severe (doi factori de risc pentru alergia la arahide) să nu dea alune puilor lor. Ei recomandă să-și ducă copilul la un specialist.

Simptomele alergiei la arahide
O persoană cu o alergie la arahide care ingeră accidental o arahide poate prezenta o serie de simptome. În cele mai multe cazuri, acestea sunt de origine intestinală și, prin urmare, se caracterizează printr-o reacție inflamatorie, vărsături, diaree sau dureri abdominale. Reacțiile cutanate sunt, de asemenea, frecvente. Pe corpul persoanei alergice pot apărea plăci și roșeață. Poate avea probleme la înghițire sau la respirație. Alergia poate duce și la tuse.
In ceea ce priveste tratamente, exista desensibilizarea, metoda care consta in expunerea treptata a organismului la alergen. Scopul este ca sistemul imunitar să o tolereze din ce în ce mai bine. Desensibilizarea, posibilă de la vârsta de 5 ani, este prescrisă de un medic specialist în alergii, atunci când tratamentele obișnuite nu funcționează. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul alergolog folosește două tipuri de teste: un test cutanat și un test de sânge.
Această metodă de desensibilizare pare a fi eficientă în cazul consumului accidental de arahide. Nu permite pacienților să consume la fel de multe alune ca o persoană nealergică.
Alergia la arahide persistă până la vârsta adultă. Doar o zecime dintre copiii alergici reușesc să-și revină când împlinesc douăzeci de ani.

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?