Ascultă Radio Antena Satelor Live

Untul de arahide ar reduce riscul de alergii

Potrivit cercetătorilor canadieni, introducerea proteinei de arahide în dieta bebelușului ar reduce riscul de alergii. Vești bune când știi că alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente alergii la copii.

Untul de arahide ar reduce riscul de alergii

06 Septembrie 2022, 07:08

Numărul copiilor alergici la alune continuă să crească. Dar poate nu pentru mult timp. În orice caz, asta sugerează un studiu al cercetătorilor canadieni. Publicat în „Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), oferă anumite recomandări părinților cu privire la alimentația copiilor mici.

Introducerea proteinei de arahide
Potrivit cercetătorilor, bebelușii care consumă în mod regulat proteine ​​de arahide, cum ar fi untul de arahide sau arahide sub formă de pudră, au un risc mai mic de a deveni alergici la alune. Experții îi sfătuiesc pe părinți să le dea copiilor cu vârsta cuprinsă între 4-6 luni 8 grame de proteină de arahide, echivalentul unei linguri pline de unt de arahide, cel puțin de două ori pe săptămână.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit 460 de copii sub 11 luni. Acestea din urmă au particularitatea de a fi alergice la ouă sau de a suferi de dermatită atopică moderată până la severă.
Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică, care se manifestă prin erupții cutanate. Când este grav, poate fi foarte invalidant.
Alergia la ouă și această boală inflamatorie cronică sunt cunoscute a fi semne de avertizare ale unei posibile viitoare alergii la arahide.
După ce au dat câte 2 grame de unt de arahide de trei ori pe săptămână unora dintre copii, cercetătorii au realizat că doar 3,2% dintre ei au devenit alergici după 5 ani. Spre comparație, 17,2% dintre copiii care nu mâncaseră alune au ajuns să dezvolte o alergie la arahide după 5 ani.

Eczema severă, un factor de risc
În studiul lor, cercetătorii sfătuiesc părinții copiilor cu alergii la ouă sau eczeme severe (doi factori de risc pentru alergia la arahide) să nu dea alune puilor lor. Ei recomandă să-și ducă copilul la un specialist.

Simptomele alergiei la arahide
O persoană cu o alergie la arahide care ingeră accidental o arahide poate prezenta o serie de simptome. În cele mai multe cazuri, acestea sunt de origine intestinală și, prin urmare, se caracterizează printr-o reacție inflamatorie, vărsături, diaree sau dureri abdominale. Reacțiile cutanate sunt, de asemenea, frecvente. Pe corpul persoanei alergice pot apărea plăci și roșeață. Poate avea probleme la înghițire sau la respirație. Alergia poate duce și la tuse.
In ceea ce priveste tratamente, exista desensibilizarea, metoda care consta in expunerea treptata a organismului la alergen. Scopul este ca sistemul imunitar să o tolereze din ce în ce mai bine. Desensibilizarea, posibilă de la vârsta de 5 ani, este prescrisă de un medic specialist în alergii, atunci când tratamentele obișnuite nu funcționează. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul alergolog folosește două tipuri de teste: un test cutanat și un test de sânge.
Această metodă de desensibilizare pare a fi eficientă în cazul consumului accidental de arahide. Nu permite pacienților să consume la fel de multe alune ca o persoană nealergică.
Alergia la arahide persistă până la vârsta adultă. Doar o zecime dintre copiii alergici reușesc să-și revină când împlinesc douăzeci de ani.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană