Vin roșu pentru scăderea colesterolului
Vești bune pentru iubitorii de vin. Vinul roșu ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, în ceea ce se numește prevenția primară. Dar ajută, de asemenea, la îmbunătățirea parametrilor cardiovasculari la persoanele care au suferit un atac de cord - aceasta este prevenția secundară! Cu toate acestea, vinul trebuie consumat cu moderație!
Articol de Simona Lazăr, 09 Februarie 2024, 10:32
Vinul roșu, eficient și după un atac de cord
În prevenția primară, numeroase studii au arătat că un consum regulat și moderat de vin roșu contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. De aceea, dieta mediteraneană, cea mai bună dietă anticardiovasculară, este recomandată tuturor, în integralitatea ei, inclusiv obiceiul de a bea un pahar de vin roșu la masă.
Dacă vinul este bun înainte de apariția unei probleme cardiovasculare, are efecte benefice și în cazul persoanelor care suferă deja de boli cardiovasculare?
Cercetătorii au răspuns la această întrebare urmărind un grup de pacienți care au urmat un program de reabilitare cardiacă după ce au suferit un infarct miocardic.
Mai puțin colesterol cu un pahar de vin roșu pe zi
Toți pacienții au fost nevoiți să urmeze o dietă mediteraneană, jumătate dintre ei bând un pahar de vin roșu la fiecare masă, iar cealaltă jumătate, apă.
Trei săptămâni mai târziu, nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău) a scăzut cu 18% în grupul cu vin roșu, față de doar 5% în grupul cu apă. Fluiditatea membranelor celulelor roșii din sânge era, de asemenea, mai mare, în timp ce nivelul de antioxidanți care circulă în sânge era mai ridicat.
Aici, vinul roșu a îmbunătățit factorii cardiovasculari ai pacienților care suferiseră un infarct miocardic.
Proprietățile preventive cardiovasculare sunt atribuite antioxidanților prezenți în vinul roșu, unii dintre ei fiind capabili să reducă inflamația vaselor de sânge.
Vinul roșu, cu moderație...
Cert este că, dacă nu aveți un risc cardiovascular deosebit de ridicat, nu este indicat să vă forțați să beți două pahare de vin pe zi, pentru că nu trebuie să uităm că alcoolul are efecte nocive asupra altor sisteme din organism: în special, alcoolul are efecte cancerigene încă de la primul pahar.
Iar în practică, întotdeauna moderația este cea care contează!