Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe lichide. Ce legume şi fructe ar trebui să mâncăm în timpul verii caniculare, a aflat Public News Service. Lista acestora include: castraveţi, kiwi, zmeură, legume cu frunze verzi, pepene verde, pepene galben, ardei gras, coacăze, dovlecel, sparanghel.
19 Iunie 2024, 13:54
1. Castraveţii proaspeţi, în special cei de grădină, sunt hrana supremă de vară. Conţin aproape 90 la sută apă. În plus, sunt bogaţi în calciu, vitamina C şi săruri minerale. Este mai bine să mâncaţi castraveţi fără sare, altfel lichidul va reţine în organism apă, ceea ce vă va afecta aspectul, pot apărea şi edeme.
2, Kiwi - acest fruct contine multa vitamina C. În plus, datorita faptului că kiwi conţine calciu, previne mai bine deshidratarea organismului. De asemenea, dacă aveţi probleme cu tensiunea arterială sau cu pulsul, adaugaţi kiwi în alimentaţie, acesta le va regla.
3. Zmeura - acest fruct nu numai că reduce temperatura şi elimină toxinele din organism, dar, de asemenea, potoleşte perfect setea şi îmbunătăţeşte digestia. Cu toate acestea, cel mai bine este să acordaţi prioritate fructelor proaspete, deoarece beneficiile vor fi mult mai mari. Zmeura vă îmbunătăţeşte starea de spirit datorită conţinutului ridicat de miere din compoziţie.
4. Legumele proaspete cu frunze verzi sunt un depozit de vitamine şi minerale. Ar fi bine să le adăugaţi în salate, brânză de vaci, preparate din carne şi peşte. În timpul sezonului de vară, consumaţi mai mult spanac proaspăt, care este o sursă excelentă de acid folic - este esenţial pentru creşterea globulelor roşii.
5. La fel ca şi castraveţii, pepenii sunt 90 la sută apă, aşa că vara potolesc bine setea şi saturează organismul. Daca vreţi să mâncaţi ceva dulce şi să vă păstraţi silueta, pepenele verde va fi desertul perfect pentru că are foarte puţine calorii. De asemenea, conţine fier, mangan, fibre, pectină, hemiceluloză, vitamine B1, B2, C, PP etc.
6. Pepenele galben potoleşte setea, saturează organismul şi are un efect benefic asupra digestiei. Pepenele galben conţine acid folic, care este implicat în hematopoieză.
7. Ardeiul - ardeii conţin mult mai multă vitamina C decât, de exemplu, lămâile sau coacăzele negre. Datorită numărului mare de minerale şi vitamine din compoziţia sa, această legumă este pur şi simplu indispensabilă în anemie, imunitate scăzută, chelie precoce şi osteoporoză. Ardeiul este un excelent potolitor de sete, aşa că adăugaţi-l în salate, faceţi sucuri şi smoothie-uri.
8. Coacăzul este un fruct foarte sănătos care ajută împotriva căldurii. Este un depozit de vitamine C, B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, A, pectină, carotenoid, acid organic şi fosforic. Coacăzul este folosit în mai multe scopuri: ca diuretic, antiinflamator, purificator de sânge etc.
9. Dovleceii proaspeţi ar trebui consumaţi de cei care vor să slăbească, deoarece creează iluzia de saţietate rapidă. Dovlecelul elimină toxinele şi substanţele nocive din organism. Conţine vitaminele C, A, oligoelemente importante, potasiu, calciu, fier, magneziu. Poate fi adăugat aproape în orice fel de mâncare: ghiveci, clătite, salate, sucuri, smoothie-uri şi chiar deserturi.
10. Sparanghelul este o legumă care conţine multă apă. Este adesea folosit pentru curăţare în diete. Sparanghelul conţine fosfor, tiamină, calciu, carbohidraţi, caroten, săruri de potasiu, lizină, aminoacizi, asparagină, cumarină, saponină, precum şi vitaminele B1, B2, C, PP.
RADOR