Când plantele se transformă în salon de cosmetică. Ține ridurile la distanță
Natura nu oboseşte să ne surprindă cu tainele ei. Procese subtile, prea puţin cunoscute de medicină, fac ca leacul de sănătate să fie bun şi pentru obraz. Ba chiar şi pentru întregul corp.
08 Octombrie 2015, 04:39
Multe probleme, cărora nici saloanele de frumuseţe şi nici chirurgia estetică nu le-au venit de hac, se pot rezolva cu plante. În unele cazuri, este vorba de o puternică acţiune la nivel hormonal, în altele, de o influenţare a metabolismului ori de o stimulare a funcţiilor de eliminare.
Dar indiferent de subtilitatea proceselor puse în mişcare, important este faptul că o plantă se poate transforma într-un salon de cosmetică. Iar exemplele nu lipsesc.
Tenul
Există nu mai puţin de o sută cincizeci de plante în flora europeană care au, mai ales folosite extern, efecte favorabile asupra diferitelor tipuri de ten. Ceea ce nu s-a descoperit deocamdată este remediul universal care să rezolve toate deficienţele de la acest nivel.
Există, totuşi, o iarbă de leac care se foloseşte intern şi care este foarte eficientă în majoritatea problemelor ce apar la nivelul tenului: panseluţă sălbatică (Viola tricolor). Plăpândă, fragilă, cu petalele colorate în galben şi mov, are o acţiune detoxifiantă foarte puternică.
Le este recomandată femeilor cu tenul gras, încărcat, cu predispoziţie spre acnee, dar şi celor cu ten iritabil, cu sensibilitate alergică, celor cu pletora, precum şi celor care au un ten îmbătrânit prematur. Panseluţă sălbatică se foloseşte sub formă de infuzie combinată: se pun 3-4 linguri de plantă la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează.
Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în altă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se bea pe parcursul unei zile. Se fac cure de minimum 30 de zile, ce au darul de a curăţa tenul, de a-l face mai luminos, de a-i reda elasticitatea şi strălucirea.
Acneea rebelă, infecţii la nivelul feţei – se vindeca în maximum o lună cu următorul tratament: se macină frunze de mărul-lupului (Aristolochia clematitis) şi rădăcină de tătăneasă (Symphytum officinalis), cât mai fin, cu râşniţa electrică de cafea.
Câte două linguri din fiecare plantă se pun într-un vas, în care se adăugă apoi apă călduţă, amestecând încontinuu până când se formează o pastă. Aceasta pastă se întinde printr-un tifon subţire pe locurile afectate şi se ţine vreme de minimum o oră.
Aplicaţiile se fac zilnic, până la completa vindecare. Este un tratament cu care s-au vindecat cazuri de acnee ce nu au răspuns la nici un fel de alt tratament (nici măcar cel cu antibiotice).
Tenul foarte uscat şi sensibil la frig – se îngrijeşte pe timp de iarnă cu ulei de roiniţă (Melissa officinalis). Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de roiniţă, peste care se adăugă jumătate de litru de ulei de măsline. Se închide borcanul ermetic şi se lăsă să macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare.
Se ung zonele cu piele uscată dimineaţa şi seara, precum şi de fiecare dată înainte de a ieşi în frig.