Care sunt cauzele apariției și persistenței grăsimii pe abdomen
Cele 4 cauze ale apariției și persistenței grăsimii pe abdomen, de la dieta dezechilibrată la stresul zilnic.
Articol de Simona Lazăr, 20 Iulie 2023, 19:52
O dietă dezechilibrată
Un echilibru alimentar deficitar poate provoca apariția acestei grăsimi. „Mâncatul în exces și într-un mod dezechilibrat poate favoriza depozitarea grăsimilor în abdomen”, explică nutriționistul. Florence Rossi recomandă astfel mese complete cu proteine (animale sau vegetale), fibre (fructe și legume) și grăsimi de origine vegetală (uleiuri) mai degrabă decât animale (brânzeturi, carne etc.).
De asemenea, este necesar să se favorizeze alimentele al căror indice glicemic este mai mic de 50 pentru a evita o secreție excesivă de insulină (hormonul care face posibilă asimilarea zaharurilor). Exemplele includ avocado, fructe oleaginoase (migdale, nuci etc.), tofu, vinete, mazăre proaspătă, mere, roșii, quinoa, orez basmati din cereale integrale. Totuși, expertul mai precizează că „totul este o chestiune de moderație”.
Prea mult stres zilnic
Persoanele deosebit de stresate secretă mai mult cortizol, ceea ce favorizează stocarea acestei grăsimi. Mai ales că un cerc vicios se poate instala cu ușurință, deoarece stresul cauzează adesea un consum excesiv de produse cu IG ridicat: doi factori lucrează împreună pentru a produce grăsime abdominală. Pe de altă parte, „persoanele cu un somn odihnitor își scad nivelul de stres, prin urmare producția lor de cortizol” și sunt mai puțin predispuse la grăsimea abdominală. Prin urmare, este mai bine să vă concentrați pe activități relaxante care reduc stresul și favorizează somnul.
Modificări hormonale
Dacă este unisex, grăsimea viscerală încă afectează mai mult femeile. Dați vina pe estrogen, ale cărui niveluri scad la menopauză. Observăm apoi o deplasare a grăsimii de la șolduri la talie. Dar bărbații cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani pot experimenta același lucru cu andropauză. Acest fenomen are ca rezultat o scădere a testosteronului. Dacă menopauza și andropauza sunt inevitabile, „există tratamente hormonale care să le limiteze consecințele”, liniștește Florence Rossi.
Un exces de sedentarism
Virtuțile activității fizice regulate sunt lăudate în mod regulat de medici. În cazul grăsimii abdominale, activitatea fizică zilnică este recomandată de Florence Rossi. "Dacă cheltuiala calorică este mai mică decât aportul nostru, ne îngrășăm. Asociat cu dezechilibru hormonal sau stres, stocarea are loc în forma abdominală". Dar nu este nevoie să legați abdomenul sau să practicați sporturi intense, mai bine o activitate de anduranță, 30 până la 40 de minute în fiecare zi, cum ar fi o plimbare rapidă.
Lucrurile simple fac, de asemenea, posibil să fii mai puțin sedentar în fiecare zi:
ieși la plimbare în pauza de masă;
întotdeauna la locul de muncă: deplasați-vă prin sediul companiei, mai degrabă decât să trimiteți un e-mail colegilor aflați în alte sedii
ridicați pâinea sau copiii de la școală pe jos (dacă numărul de kilometri este rezonabil);
plimba dimineata si seara prin cartierul lui de parca ar avea un caine.