Cauzele căderii părului: Motive medicale și cum poți preveni fenomenul
Exista zeci de milioane de bărbați și femei în întreaga lume care suferă de căderea ereditară a părului, numită alopecie.
05 Iulie 2021, 14:32
Este o afecțiune care poate fi asociată cu existența anumitor factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiții fiziologice (de exemplu, sarcină) sau medicale, cu prezența unor boli sau cu unele tratamente.
Poate afecta doar părul de pe scalp sau întregul corp. Deși alopecia este mai răspândită la adulții în vârstă, pierderea excesivă a părului poate apărea și la copii.
Este normal să pierzi între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Cu aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap, această mică pierdere nu se observă.
Părul nou înlocuiește în mod normal părul pierdut, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Căderea părului se poate dezvolta treptat de-a lungul anilor sau se poate produce brusc. Căderea părului poate fi permanentă sau temporară.
Este imposibil să se numere cantitatea de păr pierdut într-o anumită zi. Este posibil să pierdeți mai mult păr decât este normal dacă observați o cantitate mare după ce v-ați spălat părul sau l-ați pieptănat cu peria.
Dacă observați că pierdeți mai mult păr decât de obicei, ar trebui să discutați problema cu un medic specialist (specializat în probleme ale pielii).
El poate determina cauza principală a căderii părului și vă poate sugera planuri de tratament adecvate.
Cea mai frecventă cauză a căderii părului este de ordin ereditar.
Dacă aveți antecedente familiale de chelie, este posibil să aveți acest tip de cădere a părului. Anumiți hormoni pot declanșa căderea ereditară a părului. Poate începe încă din pubertate.
În unele cazuri, pierderea părului poate apărea cu o simplă oprire a ciclului de creștere a părului. Boli majore, intervenții chirurgicale sau evenimente traumatice pot declanșa căderea părului. Cu toate acestea, părul dvs. va începe de obicei să crească înapoi fără tratament.
De asemenea, modificările hormonale pot provoca căderea temporară a părului. Exemplele includ:
- sarcina;
- naştere;
- întreruperea utilizării pilulelor contraceptive;
- menopauza.
Condițiile medicale care pot provoca căderea părului includ:
- boală tiroidiană;
- alopecia areata (o boală autoimună care atacă foliculii de păr);
- infecții ale scalpului, cum ar fi pecingine.
Căderea părului se poate datora și medicamentelor utilizate pentru tratarea cancerului, a tensiunii arteriale crescute, artrită, depresie, probleme cu inima.
Totodată, un șoc fizic sau emoțional poate declanșa pierderea vizibilă a părului.
O dietă lipsită de proteine, fier și alți nutrienți poate duce, de asemenea, la subțierea părului.
Căderea persistentă a părului indică adesea o problemă de sănătate subiacentă. Dermatologul poate determina cauza căderii părului pe baza unui examen fizic și a istoricului de sănătate. În unele cazuri, modificările dietetice simple vă pot ajuta.
De asemenea, specialistul poate schimba medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
Dacă dermatologul suspectează o boală autoimună sau de piele, s-ar putea să vă facă o biopsie a pielii pe scalp.
Aceasta va implica îndepărtarea cu atenție a unei mici secțiuni de piele pentru teste de laborator. Creșterea părului este un proces complex. Poate dura ceva timp pentru a determina cauza exactă a căderii părului.
Cum se poate preveni căderea părului?
Există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni pierderea părului. Nu purtați coafuri strânse precum împletituri sau cozi de cal, care pun presiune pe păr. În timp, aceste stiluri vă afectează permanent foliculii.
Încercați să nu trageți, răsuciți sau frecați părul. Asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată care include cantități adecvate de fier și proteine.
Mare atenție și la anumite regimuri de înfrumusețare, care pot agrava sau chiar cauza căderea părului.
Folosiți un șampon pentru bebeluși pentru a vă spăla părul. Dacă nu aveți părul extrem de gras, luați în considerare spălarea părului în fiecare zi.
Produsele și instrumentele de styling sunt, de asemenea, vinovate în căderea părului. Produse sau instrumente care pot afecta căderea părului includ uscătoare cu suflare, piepteni încălziți, plăci de păr, produse de colorat.
Dacă decideți să vă coafați părul cu unelte încălzite, faceți acest lucru numai atunci când părul este uscat. De asemenea, utilizați cele mai mici setări posibile.
Autor: Petrut Mazilu
Foto: pixabay