Ce nu trebuie să faci înainte de culcare. Așa îți păstrezi sănătatea și frumusețea
Probabil știi deja cât de important este somnul, atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru frumusețe. Un somn profund este esential pentru dispozitie, pentru nivelul de energie si pentru a-ti mentine trupul si mintea in alerta in ziua ce urmeaza. Daca reusesti sau nu sa te odihnesti depinde si de ce anume ai facut inainte de culcare – cat de obosit esti fizic, ce ai mancat si ai baut cu cateva ore inainte si cat de stimulat iti este creierul.
20 Iulie 2015, 07:18
Exista cateva obiceiuri care iti pot distrage atentia si iti pot rapi linistea din timpul noptii. Pentru a combate insomnia si tulburarile de somn, poti tine cont de cateva sfaturi legate de ce nu trebuie sa faci inainte de culcare.
Nu folosi dispozitive electronice inainte de culcare
In numeroase studii s-a sugerat faptul ca folosirea unor electronice (telefon mobil, tableta, laptop, eReader, televizor) poate afecta somnul si poate duce la aparitia insomniei. Se recomanda deci sa eviti orice emite lumina, cel putin cu o ora inainte de culcare. Aceasta lumina usor albastra emisa de ecranul unui PC, smartphone sau de ecranul televizorului, intervine in procesul de producere a melatoninei, hormon responsabil pentru inducerea somnului, printre altele.
Daca totusi nu vrei sa renunti la a citi o carte pe Kindle sau pe iPad, sfatul specialistilor este sa tii dispozitivul la cel putin 35 de centimetri distanta de ochi. De asemenea, poti sa ajustezi luminozitatea ecranului si sa minimizezi timpul pe care il petreci folosind aceste dispozitive electronice, pentru a reduce riscurile.
Nu este indicat nici sa iti verifici adresa de email dupa o anumita ora. In afara de lumina emisa de ecran, pot aparea alte probleme, poti deveni repede foarte agitat. Vei fi mult mai obosit a doua zi si nu vei reusi sa te concentrezi bine la ceea ce ai de facut.
Informatiile sunt uneori contradictorii, efectul pe care il are televizorul asupra somnului sunt oarecum neconcludente – unele studii arata ca perturba somnul, in timp ce alte rezultate sustin ca nu exista aproape nicio diferenta. Cercetatorii par a fi de acord, insa, cu privire la jocurile video, care excita creierul si astfel devin un impediment sigur in incercarea de a adormi.