Chirurgie estetică: 1 din 2 femei preferă intervenția chirurgicală a sânilor
Chirurgia estetică devine din ce în ce mai... democratică, în Europa (în sensul în care nu mai e un apanaj al vedetelor și al femeilor cu conturi grase în bancă).
30 Mai 2021, 14:50
Printre cele mai solicitate acte medicale găsim acum intervenția chirurgicală la sân.
O intervenție care implică riscuri
Sânul, un fetiș nou? Acest lucru pare să fie cazul, având în vedere sondajul efectuat la peste 1.300 de femei de către IFOP. Respondenții au fost interogați în legătură cu relația lor cu chirurgia estetică, în luna iunie 2018. Printre operațiile clamate de doamne, modificarea sânului este pe primul loc.
Această intervenție chirurgicală reprezintă 49% din operațiile efectuate în 2019, de exemplu. O creștere spectaculoasă pentru o operație care a reprezentat mai puțin de 10% din actele de chirurgie plastică în 2002. La acea vreme, intervențiile erau mai diverse și doar corecția nasului părea foarte populară (18% din operații).
În 2015, au fost estimate 1.400.000 de femei cu implanturi mamare, în Europa, dintre care 80% erau în scopuri cosmetice.
Amplasarea implanturilor
Printre operațiile efectuate pentru sublimarea sânilor pacienților, se numără mărirea sânilor sau plastia de mărire a sânilor. Operația este motivată de:
- Sâni puțin dezvoltați;
- Sân asimetric sau slab format de la pubertate;
- Sânul care a scăzut în volum, după naștere, dar a cărui piele nu a cedat prea mult.
Se folosesc proteze din silicon, umplute cu ser fiziologic sau hidrogel. Aceste implanturi sunt poziționate după o incizie sub sân, sub areolă sau sub braț (la nivelul axilei).
Riscuri cunoscute
După operație, trebuie efectuate controale periodice pentru a se asigura integritatea protezelor și impactul acestora asupra stării de sănătate a pacientului:
- în perioada postoperatorie timpurie (în prima săptămână);
- 3 luni după implantare, când inflamația a atins apogeul;
- 1 an după operație, pentru a evalua starea cicatricii;
- cel puțin anual, după aceea.
Această operație nu este durabilă. Implanturile au o durată de viață limitată. Ca orice procedură chirurgicală, plasarea implanturilor mamare prezintă riscuri de complicații:
- Hematom. Acumularea de sânge în jurul implantului este o complicație timpurie care poate apărea în primele ore.
- Necroză cutanată. Aceasta este o complicație foarte rară, dar temută, deoarece, la extrem, poate expune local implantul, în special printr-o dezunificare a suturilor.
- Anomalii de vindecare.
Recent a fost descoperită o nouă boală asociată cu implanturile. Aceasta se numește limfom anaplastic cu celule mari asociat cu un implant mamar (ALCL). Sunt în curs studii pentru a înțelege mai bine mecanismele legate de dezvoltarea sa.
Foto: Pixabay