De ce își mușcă copiii unghiile și cum putem opri acest obicei
Copilul își poate mușca unghiile din mai multe motive - curiozitate, plictiseală, ameliorare a stresului, obișnuință sau imitație.
21 Iulie 2021, 09:58
Mușcarea unghiilor este cea mai obișnuită dintre așa-numitele „obiceiuri nervoase”, care includ suptul degetului mare, mișcarea nasului, răsucirea sau tragerea părului și scrâșnirea dinților (n.r. bruxism).
Creșterea poate face copiii anxioși, iar multe dintre aceste tensiuni și presiuni sunt invizibile pentru părinți. Dacă copilul tău mușcă unghiile moderat (nu se rănește) și inconștient (în timp ce se uită la televizor, de exemplu) sau dacă tinde să le muște ca răspuns la situații specifice (cum ar fi teste, examene, vizită la doctor, grădiniță, școală, etc.), este doar modul său de a face față stresului și nu aveți de ce să vă faceți griji.
După toate probabilitățile, copilul se va opri singur din acest obicei, dar dacă mușcăturile unghiilor vor dura mai mult decât ți-ai dori, sau dacă este un obicei pe care pur și simplu nu îl agreezi ca pvizită la doctor, grădiniță, școalărinte, există modalități simple de a-l ajuta să renunțe.
Dacă aveți o idee despre ceea ce ar putea să-l facă pe copil să fie anxios - o mutare recentă, un divorț în familie, o nouă școală, etc - faceți un efort special pentru al ajuta să vorbească despre grijile lui. Acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut pentru majoritatea copiilor, desigur, dar sugerarea unui motiv evident pentru acest obicei îl poate determina să spună ce îl deranjează cu adevărat.
Cu excepția cazului în care copilul tău dorește cu adevărat să scape de obiceiul rosului unghiilor, probabil că nu poți face mare lucru în acest sens. Ca și alte obiceiuri nervoase, mușcătura unghiilor tinde să fie inconștientă.
Dacă copilul nici măcar nu știe că o face, cicălirea și pedepsirea lui sunt strategii destul de inutile!
Dacă obiceiul te deranjează cu adevărat, stabilește limite. "Fără ros de unghii la masă" este o regulă la fel de rezonabilă ca "să nu hrănești câinele din farfurie".
În general, atâta timp cât copilul tău nu se rănește și nu pare prea stresat, cel mai bun lucru este să îl încurajezi să păstreze unghiile îngrijite, să se spele pe mâini des și să încerce să îți mențină atenția concentrată în altă parte.
Dacă îl presezi să se oprească, vei adăuga stres și vei risca să intensifici comportamentul.
Ajută-l când vrea să se oprească. Dacă prietenii copilului îl necăjesc, este posibil să fie gata să se oprească - și va avea nevoie de ajutorul tău.
Mai întâi, vorbește-i despre tachinări și încurajează-l să-ți spună ce simte.
Sugerează o activitate de substituire sau două. Solicită copilului obiceiul alternativ câteva minute înainte de școală sau la culcare. În plus, identificați câteva tehnici de relaxare pe care să le încercați când simte nevoia de a mușca - respirație profundă, de exemplu, sau încleștarea și eliberarea pumnilor.
Asigurați-vă că are ocazii să alerge și să se joace - afară, dacă este posibil - pentru a consuma tensiunea și energia nervoasă. Unii copii consideră că proiectele de arte și meserii sunt o modalitate bună de a-și menține mâinile ocupate și de a se relaxa în același timp. Pentru alți copii, învățarea să cânte la un instrument muzical poate fi de ajutor.
Când să vă faceți griji cu privire la rosul unghiilor
În cazuri rare, mușcăturile severe ale unghiilor pot semnala anxietate excesivă. Consultați medicul dacă rosul unghiilor ajunge să îi provoace răni au dacă duce și la alte comportamente îngrijorătoare (cum ar fi să-și scoată părul) sau dacă nu doarme bine.
De asemenea, consultați medicul dacă obiceiul de a roade unghiile a apărut brusc și a escaladat rapid.
Petrut Mazilu
Foto: pixabay