Frumusețe toxică... cu parabeni
Nimic nu stă în calea unei femei atunci când își pune în minte să-și „amelioreze” aspectul fizic. Din păcate, industria cosmetică nu este un domeniu ferit de riscuri, principalele probleme provenind de la ingredientele și preparatele folosite în realizarea produselor de îngrijire și înfrumusețare.
30 Septembrie 2015, 07:14
În centrul unor controverse în ultimii ani, parabenii, folosiți în industria cosmetică, au devenit centru de interes pentru beneficiarele produselor cosmetice. Pe lângă firmă, efect și preț, trebuie să ne preocupe, în mod deosebit, compoziția înscrisă pe etichetă a unui produs de îngrijire personală.
Și asta deoarece, produsele de pe piață abundă în substanțe toxice, denumite parabeni, care au un efect negativ, lasând urme, atât pe chipul nostru, cât și în interiorul corpului.
Parabenii sunt conservanții utilizați pe scară largă în compoziția produselor de îngrijire personală care împiedică formarea fungilor, bacteriilor și a altor microbi, în mod special în mediul umed și cald întâlnit în baie. Rolul parabenilor este de a prelungi termenul de valabilitate al produselor, care nu ar rezista mai mult de câteva zile fără acești conservanți.
La origine, parabenul este o substanță chimică, notată cu E 210 ( acid benzoic ), însă derivații acestuia: E 218, E214, E211, E 212, E 213 sunt la fel de nocivi.
Cei mai utilizați parabeni sunt: methylparaben, ethylparaben, propylparaben și butylparaben. Pe acestia îi veți găsi enumerați pe mii de produse de îngrijire, de la șampon și fond de ten la loțiune de corp și geluri de duș. Alți parabeni mai puțin cunoscuți sunt: isobutylparaben, isopropylparaben și benzylparaben.
Pe lângă efectul practic de necontestat pe care îl au în “prelungirea vieții” unui produs cosmetic, s-a descoperit faptul ca parabenii stimulează producția de estrogen, cunoscut pentru influența directă pe care o are în formarea cancerului de sân. Estrogenul face ca celulele să se dividă. Cu cât se divid mai mult, cu atât sunt mai mari șansele ca celulele să fie anormale și să devină canceroase.
De asemenea, se consideră că specific cazurilor tot mai numeroase în care s-a constatat scăderea numărului de spermatozoizi și creșterea probabilităților apariției cancerului mamar și testicular ar fi faptul că parabenii pot fi absorbiți în piele și pot perturba funcția sistemului endocrin. Totuși, cercetătorii nu au obținut prea multe rezultate clare în aceste direcții.
La nivel european s-a confirmat faptul că metil și etilparabenii nu reprezintă un risc pentru sănătate.
În prezent nu există alternative care să înlocuiască în totalitate calitatea parabenilor de a conserva produsele de îngrijire. Este o provocare pentru producatori să realizeze produse care să nu conțină parabeni, ca și conservanți. Situația este problematică mai ales în cazul cremelor și loțiunilor.
Ideal ar fi să cautăm doar produsele care nu conțin nici o substanță dăunătoare pentru organism, însă acest lucru este aproape imposibil. Recomandarea pentru un minim de prevenție în acest sens este să citiți cu atenție ingredientele de pe etichetă și să evitați, pe cât posibil, produsele care abundă în parabeni.