Hamamelis, planta ideală pentru îngrijirea pielii
In prezent, găsești foarte multe cosmetice special create pentru diferite tipuri de ten, dar în același timp este ușor să te pierzi printre atât de multe produse de îngrijire disponibile.
18 Noiembrie 2015, 05:56
O reintoarcere catre substantele naturale, bio este de preferat intotdeauna atunci cand vine vorba de chimicalele daunatoare pe care le aplici pe piele. O planta medicinala folosita in mod traditional in America de Nord te poate ajuta sa obtii un remediu naturist contra problemelor ce apar la nivelul epidermei (umflaturi, rani, infectii si nu numai): hamamelis sau witch hazel.
Are un efect tonic, astringent si purifiant, fiind alegerea ideala mai ales pentru ingrijirea tenului gras sau mixt.
Hamamelis virginiana este un arbust folosit in scop decorativ in unele culturi, dar foarte apreciat de catre specialistii in industria cosmeticelor. Planta este extrem de benefica pentru piele, avand proprietati astringente, antiinflamatorii, antimicrobiene si vasoconstrictoare.
Este un tratament puternic impotriva acneei, iar daca iti doresti o piele curata, fara imperfectiuni, poti incerca geluri, unguente, tinctura sau apa florala pe baza de hamamelis.
Aceste produse pot reduce semnificativ eruptiile acneice si pot grabi vindecarea ranilor (muscaturi de insecte, taieturi, umflaturi). In acelasi timp, lupta impotriva raspandirii bacteriilor, curata porii si previn aparitia semnelor de imbatranire; unii cercetatori afirma chiar ca pot opri acele schimbari la nivelul celulelor ce cauzeaza cancer de piele.
Extractul de hamamelis este adaugat in foarte multe produse de infrumusetare, de la seruri anti-imbatranire si pana la creme de ras, tratamente pentru unghii, dar si sampoane.
Eficienta produselor pe baza de hamamelis
Partile aeriene ale plantei se folosesc pentru a extrage componentele active – polifenoli si taninuri. Acestea se adauga apoi intr-o compozitie ce contine apa sau alcool, pentru a obtine produsul concentrat, apa de hamamelis sau extract distilat de hamamelis.
Taninurile elimina excesul de sebum, motiv pentru care substanta se foloseste foarte des in tratamente antiacneice sub forma de spuma demachianta, gel sau lotiune tonica.
Cand vine vorba de pielea ta, iti doresti sa eviti sa folosesti substante chimice (potential toxice). Poti sa gasesti produse de ingrijire ce contin ingrediente naturale, fara substante ce irita pielea, parfumuri, alergeni sau parabeni. Produsele pe baza de hamamelis sunt antioxidante si antiinflamatoare, fiind eficiente ca agenti care lupta impotriva radicalilor liberi.
Razele UV, poluarea, stresul, o dieta necorespunzatoare sunt factori care accelereaza imbatranirea pielii si astfel apar riduri, cearcane, pete de varsta si sensibilitate generala crescuta. Polifenolii prezenti in apa de hamamelis se folosesc in mod obisnuit in suplimentele anti-aging.