Medicul ne explică dacă piercing-ul pentru ureche este eficient în tratamentul migrenelor
Neurologul Elena Kislova a oferit câteva recomandări despre efectul piercing-ului urechii asupra migrenelor. Piercing-urile pentru urechi nu s-au dovedit a fi eficiente în tratarea migrenelor. În schimb, medicul ne recomandă să recurgem la medicamentele recomandate de medici pentru migrenă.
31 Mai 2024, 10:30
Neurologul de la Clinica DocMed, Elena Kislova, a oferit câteva recomndări pentru Gazeta.Ru.
'Reamintim că un Piercing Daith se face în pliul de cartilaj cel mai apropiat de canalul urechii, implică un nivel mediu de durere. Piercing Daith este un piercing pentru ureche situat pe tija helixului pe una sau ambele părţi. Recent, unii experţi au susţinut că piercing-ul poate fi utilizat şi ca metodă alternativă de tratare a migrenei cronice. Eficacitatea acestui piercing pentru unii oameni se poate datora efectului autohipnozei, iar o altă ipoteză este efectul asupra nervului vag', a explicat medicul. Nu există date ştiinţifice certe despre eficacitatea şi efectul piercing-ului asupra migrenelor în literatura ştiinţifică, a subliniat Kislova. În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat datele din 186 de articole de cercetare. Ei au ajuns la concluzia că piercing-ul nu trebuie utilizat pentru tratarea migrenelor sau a durerilor de cap. Medicul neurolog a recomandat câteva tratamente pentru migrene, cu eficacitate dovedită. De exemplu, injectarea subcutanată lunară de anticorpi monoclonali special concepuţi împotriva proteinelor CGRP (vinovaţi de migrene) sau a receptorilor acestora. De asemenea, tratamente cu Adjovi şi Irinex. De asemenea, este eficient să se administreze toxina botulinică, conform unui protocol special dezvoltat în punctele de pe faţă, cap şi gât o dată la 12 săptămâni', a susţinut Kislova. Pentru prevenirea migrenelor se pot folosi medicamente care sunt concepute pentru a trata alte boli: unele antidepresive, anticonvulsivante (medicamente anticonvulsivante), medicamente pentru regmarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac.
'Astfel, migrena nu trebuie doar ameliorată, ci şi prevenită, fără a pierde timpul cu metode de tratament ineficiente', a concluzionat medicul.
RADOR