Tratamente naturiste. 7 soluţii naturale care combat aspectul tern al părului gras
Părul gras denotă, de cele mai multe ori, un aspect general neîgrijit. Dacă te confrunţi cu această problemă, rişti, din păcate, sa fi etichetata in mod nedrept încă de la prima impresie.
04 Martie 2016, 17:51
Aspectul inestetic al părului gras este o urmare a excesului de sebum. Această cauză ar putea fi moştenire genetică, spun specialiştii. Ţesutul de la nivelul scalpului este acoperit de glande sebacee ce produc sebum şi care ajută la hidratarea suprafeţei scalpului.
Părul drept şi subţire este mai predispus tendinţei de îngrăşare, spre deosebire de părul cârlionţat şi mai bogat. Nici posesoarele buclelor nu sunt ferite de "blestemul" sebumului, însă cel mai probabil aceste persoane au un fir de păr mai gros, ceea ce le maschează într-o oarecare masură această mică problemă.
Dacă şampoanele pentru păr cu tendinţă spre îngrăşare nu au niciun efect, poţi apela cu încredere la aceste remedii, care vor reduce excesul de sebum şi vor reda părului tău un aspect sănătos şi strălucitor.
1. Tratament cu zeamă de lămâie
Sucul de lămâie poate fi baza unei soluţii de clătire. Se amestecă sucul de la 3 lămâi cu apă caldă şi se clăteşte bine părul. Pentru a obţine un tratament mai eficient, poţi amesteca sucul de lămâie cu oţet.
2. Amestec de apă şi alcool
Amestecă câteva linguriţe de alcool (bere, vin) cu apă, aplică pe părul umed, lasă câteva minute şi clăteşte cu apă din abundenţă. Acest amestec curăţă părul în profunzime şi îi conferă un aspect uscat spre rădăcină.
3. Tratament cu oţet
Acest remediu este foarte eficient, deoarece oţetul este un degresant natural datorită proprietăţilor sale astringente. Oţetul îndepărtează cu succes sebumul şi mizeria acumulate la nivelul foliculilor de păr, lăsându-l sănătos şi strălucitor. Oţetul se foloseşte la clătirea părului, fie înainte de a te spăla cu şampon, fie după. Pentru prepararea acestei măşti ai nevoie de o ceaşcă cu oţet şi două ceşti de apă călduţă. Aplică mixtura pe păr, las-o să acţioneze câteva minute apoi clăteşte bine cu apă. Poţi face acest tratament o dată pe săptămână.
4. Mască pentru păr cu miere, lămâie, ou şi cimbru
Un gălbenuş, trei linguri cu zeamă de lămâie, o lingură cu miere şi un pahar cu decoct de cimbru. Se amestecă bine toate ingredientele până se obţine o cremă, iar cu ea se masează scalpul, prin mişcări circulare, după care se acoperă capul cu o folie din plastic timp de 30 de minute. La final se clăteşte părul cu apă călduţă.
5. Tratament cu ceai de mentă
Ceaiul de mentă este un remediu recomandat de specialişti, deoarece conţine teină, o substanţă care stimulează sistemul circulator. La nivelul scalpului, teina are un efect răcoritor şi energizant asupra părului tern şi „lins” aşa cum este cel gras. Pentru acest remediu ai nevoie de o jumătate de ceaşcă de apă clocotită, unu-două pliculeţe de ceai de mentă (poţi folosi şi menta uscată, cam una-doua linguriţe) şi două linguri de oţet de mere. Toarnă apă peste ceai şi las-o câteva minute, după care îndepărtează menta şi adaugă oţetul. Lasă ceaiul să se răcească bine şi apoi masează-ţi uşor scalpul şi firul de păr cu acest tratament. Nu este nevoie să mai clăteşti părul cu apă.
6. Mască cu iaurt
Este nevoie un iaurt mare simplu, 200 de ml. infuzie de urzică, zeama de la o lămâie şi un gălbenuş de ou. Se amestecă toate ingredientele până devin o pastă şi se aplică pe scalp, masându-se 10 minute cu mişcări circulare. Se înveleşte capul cu o folie şi după 20 de minute se clăteşte bine părul cu apă călduţă.
7. Tratament cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este benefic în tratarea tenului şi a scalpului gras. Amestecă 3 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu puţină apă, până se formează o pastă. Aceasta se aplică doar la nivelul scalpului şi se masează cu atenţie, astfel încât să nu rupi firele de păr. Masează pielea capului timp de 5 minute şi lasă tratamentul să acţioneze timp de 15 minute. Spală apoi părul cu apă rece şi cu şampon.