Alege să vopsești în mod natural ouăle de Paști! Iată cum poți obține cele mai frumoase culori!
Mâine este Joia Mare, zi în care, conform tradiției, se săvârșește obiceiul devenit simbol al sărbătorii de Paști - vopsitul ouălelor.
12 Aprilie 2023, 13:23
Obiceiul vopsirii ouălelor are rădăcini străvechi, fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.
Tradiția creștină a ouălelor vopsite pentru marele praznic al Învierii Domnului are ca simbolistică jerta supremă a Mântuitorului. Culoarea roșie a ouălelor reprezintă sângele lui Iisus, care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.
Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se răspunde “Adevărat a înviat”.
În așteptarea celei mai mari sărbători a creștinătății, gospodinele acordă printre pregătiri un loc special vopsitului ouălelor. Dacă însă, vreți să evitați folosirea vopselelor din comerț, care sunt toxice și dăunează sănatății, vă prezentăm câteva metode naturale prin care puțeti da culoare ouălelor de Paști.
1. Culoarea roșie
Într-un litru de apă se pun 2 sfecle rosii medii (tăiate bucăți mari). Se adaugă 2 linguri de oțet alb (acestea se adaugă în toate vopselele naturale). Se fierb ouăle împreună cu sfecla. Veți verifica din când în când să nu fie prea închise la culoare. O altă metodă de a vopsi ouăle roșii cu sfeclă roșie constă în obținerea unei soluții: într-un litru de apă, puneți două sfecle medii tăiate bucăți, 2 linguri de oțet (alb) și fierbeți până obțineți o culoare rubinie (10-15 minute). Lăsați apoi la răcit. Când soluția este călduță, puneți ouăle fierte și lăsați-le până dobândesc culoarea pe care v-o doriți (uneori acest proces durează și câteva ore). Avantajul acestei metode e uniformitatea culorii de pe ouă.
Vopsitul ouălor cu coji de ceapă
Cojile de la 1 kg de ceapă roșie se lasă la înmuiat peste noapte (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit cu 2-3 litri de apă. A doua zi se adaugă în vasul în care sunt cojile de ceapă la înmuiat 2 linguri de oțet și se fierb ouăle timp de 10-15 minute. În cazul în care se dorește o culoare mai intensă, se mai lasă în lichid până obțineți nuanța dorită.
2. Culoarea galbenă
Ouăle galbene pot fi obținute cu ajutorul cojilor de ceapă albă. Pentru 10 ouă aveți nevoie de cojile de la 5 cepe mari. Acestea se pun într-un vas cu 2 litri de apă și se pun la fiert cu ouăle la foc mic (să nu crape), timp de 15 minute. Un alt ingredient natural pe care îl puteți folosi pentru a obține culoarea galbenă este turmericul. Vopseaua de turmeric se obține din apă, 6 linguri de turmeric, 1 lingură de sare și 1 lingură de oțet. Se fierbe 30 minute, după care se scufundă ouăle și se lasă câteva ore bune, ca vopseaua să prindă.
3. Culoarea verde
Verdele intens al ouălelor se poate realiza natural cu spanac sau iarbă verde. Fierbe spanacul sau iarba verde ca să obții vopseaua. Nu uita să adaugi 1 lingură de sare și 1 lingură de oțet. Punele ouăle deja fierte și lasă-le în vopsea câteva ore, chiar și peste noapte, ca să ai o culoare mai intensă.
4. Culoarea albastră
Toacă o varză mare roșie cuburi și pune-o la fiert în apă, împreună cu 1 lingură de sare și 1 lingură de oțet. Fierbe timp de 30 min, până obții vopseaua. Lasă ouăle în această soluție până obții culoarea dorită.
5. Culoarea mov
Ai nevoie de 1 pungă cu afine congelate, pe care le fierbi într-un litru de apă, cu 1 lingură de sare și 1 lingură de oțet. Lasă ouăle în această soluție câteva ore.
Iată câteva sfaturi pentru a obține o culoare frumoasă:
– spală ouăle cu apă și detergent înainte de a le fierbe
– ai grijă ca ouăle să fie păstrate la temperatura camerei, nu le pune la fiert direct din frigider
– folosește ouă cu coajă albă pentru a obține culori pastelate
– pune apă și oțet în orice vospea naturală faci; acestea ajută la accelerarea procesului de vopsire și păstrează culoarea mai bine
– vopseaua naturală se ține la temperatura camerei înainte de a pune ouăle la vopsit
– pentru culori intense, lăsați ouăle 1-2 zile în vopsea
– vopseaua naturală pătează, așa că ai grijă!