Ghid de bune maniere. Ce trebuie să facem la prima oră a zilei
Ghid de bune maniere. Revin azi la tine cu sfaturi noi de buna si civilizata conduita, cu un gând: sa trecem săptămâna aceasta în revista câteva reguli de comportament, în funcție de orele zilei. Dupa cum se va vedea – și, mai ales, se va auzi – aceste reguli nu se refera neapărat la felul în care ne aratam lumii, o data ce am ieșit pe ușa casei, ci și la felul în care ne raportam la noi înșine.
15 Mai 2017, 20:07
Bunica-mea obișnuia sa spună Ziua buna se cunoaște de dimineața. Dar... asta au spus toate bunicile lumii, încercând să ne formeze bune deprinderi. De la momentul în care deschidem ochii și ieșim din asternut, pana-n secunda în care ieșim pe ușa sa dam piept cu lumea de-afara, e important sa respectam câteva lucruri. Dacă, de exemplu, am pus ceasul sa sune... si-acum sunt atâtea feluri de alarme! Ei bine, nu așteptam sa sune de doua ori, să se reia semnalul sonor și sa trezească toată casa, tot blocul, tot cartierul. Ne vom stradui să ne trezim și sa oprim alarma cu pricina, din respect fata de ceilalți, care poate nu e cazul sa iasă la aceeași ora din somnul dulce al diminetii.
Ghid de bune maniere. Despre igiena personală și alte câteva sfaturi
Bunica-mea îmi zicea ca înainte de toate te speli pe ochi, ca sa vezi mai clar drumul zilei care abia începe. Dar nu doar ochii trebuie spalati. Igiena personala nu trebuie niciodată amanata... Dusul, spalatul pe dinți, barbieritul – atunci când este cazul – sunt nu doar reguli de igiena personala de respectat pentru o viața sănătoasă, însă nu se cade sa aratam murdari, lalai, ori sa emanam mirosuri neplăcute, atunci când ne întâlnim cu ceilalți – fie în interiorul propriei case, fie dincolo de ea. Cu siguranța vi s-a întâmplat sa strambati din nas, atunci când în tramvai sau în autobuz - ori la rând la Administratia Financiara - v-ați așezat alături de o persoana urât mirositoare... În aglomeratia diminetii, nu va puteati indeparta de sursa disconfortului, și cu fiecare minut simteati cum vi se întoarce stomacul pe dos. Nu vreți sa fiți voi motivul neplacerii altora, nu-i așa?
Tot la capitolul igiena necesara intra și aerisirea casei, în fiecare dimineața. Va veți întreba ce are regula asta cu bunele maniere. Are! Aerul curat oxigeneaza creierul și limpezeste mintea. Asta înseamnă ca atunci când vom intra în suita de relații sociale ale fiecarei zile, vom avea mai multă acuitate vizuala, prezenta de spirit, chiar o stare pozitiva care ne vor face plăcuti celor din jur. Câteva minute de gimnastica, în fiecare dimineața nu sunt nici ele de ocolit. După ele, vom avea o stare fizica și psihica mai buna... Cine știe dacă nu cumva ușurința cu care deschidem ușa vecinei de scara sau ajutam o bătrâna să-și urce bagajele în tramvai – deci... suntem politicosi și prevenitori fata de ceilalți – cine știe, zic, dacă nu cumva modul nostru de a ne comporta în societate nu e condiționat și de faptul ca ne-am pregătit dimineața corpul, mintea și sufletul. Așa cum se cuvine.
Nu, n-am sa va dau sfaturi despre câte lingurite de zahăr sa pune-ți în cafea, ce meniu sa alegeți la micul dejun sau cum sa faceți nodul cravatei... Aici funcționează liberul arbitru. Însă pentru alte sfaturi de comportament civilizat ma întorc mâine, la aceeași ora. Pentru ca și punctualitate, nu-i așa, e un semn de bune maniere.