Ghid de bune maniere. Cum alegem mărțișoarele și cum le dăruim
Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Azi legăm cuvintele cu șnurul roșu-alb, ca ața de mărțișor ce îți împodobește pieptul, gâtul, încheietura mâinii. Știu că dis-de-dimineață numai despre asta auzi vorbindu-se, despre tradiția mărțișorului, semnificațiile lui, cine și cui îl oferă.
28 Februarie 2017, 23:15
Oare să-mi mai fi rămas și mie ceva de spus? Poate ceva aflat demult, în copilărie, de la bunică-mea și de la mama, alături de care învățasem a face mărțișoare.
A lucra nu doar șnurul, din mătase bicoloră răsucită, ci și obiectul în sine, căci – zicea bunică-mea – nu-i dar mai frumos pe lume decât acela de mâna ta migălit.
În satele Moldovei, de unde îmi erau părinții, fetele și femeile obișnuiau să pregătească mărțișoare, de la Dragobete până la zilele Dochiei. Lucrul și gândul lor dădea putere de talisman obiectului care urma să fie purtat în jurul gâtului, la încheietura mâinii sau agățat în piept. Dar și flăcăii ori chiar bărbații însurați comfecționau mărțișoare, migălindu-le singuri într-ascuns ori cerând ajutorul surorilor, măicuțelor, bunicilor. Valoarea lor nu era dată de prețul lor în piață, nici ce cât de ostentative erau, ci de dragostea pusă în fiecare obiect. Azi, nici timp, nici răbdare și nici pricepere, poate, nu mai avem pentru astfel de delicate munci. Dar piața e plină de mărțișoare... Și-atunci întrebi: ce se cuvine să alegi?
Mai întâi gândește-te ce reprezintă pentru tine persoana căreia vrei să-l dăruiești, pentru ca mesajul mărțișorului să nu fie deranjant sau derutant. Nu vei oferi inimioare unei colege de serviciu, nici mărțișoare cu personaje din desene animate. Femeii pe care o iubești, nu-i dăruiești un obiect care nu are o formă clară, dar poți alege inimi câte vrei, deși mai bine e să-i cumperi un mărțișor care să reprezinte un obiect care îi place sau care să-i aducă aminte de ceva ce numai voi doi știți. Mamei și soacrei ori vreunei mătuși le vei alege mici broșe cu flori, dar nu rățuște, fluturi, buburuze, pălării din tablă colorată. Și, în general, e bine să nu cumperi ceva ostentativ. Să nu fie nici foarte mare, nici din plastic, nici cu pietre de sticlă, cât pumnul de mari. Ai grijă să fie bine finisate, căci un mărțișor în care iubita sau soacra își agață bluza nu va lăsa cea mai plăcută amintire. Dacă nu știi ce să alegi, o floare ține loc de mărțișor!
Sunt minunate și obiectele din aur și argint, cu nestemate. Dar sunt atâtea alte prilejuri într-un an să le oferi... Mărțișorul trebuie să fie simplu, armonios, să-ți ducă gândul tău cu el. Să nu închei fără o vorbă despre cine și cui oferă. Copiii, părinților și bunicilor. Băieții, fetelor. Flăcăii, iubitelor. Bărbații însurați, nevestelor. Băieții le oferă colegelor de școală, bărbații, colegelor de serviciu. În Moldova și-n Bucovina, obiceiul e să primească și cei de parte masculină mărțișoare. Dar... atenție, nu orice fată ori femeie și nu oricărui flăcău sau bărbat. Copilele de școală dau mărțișoare băieților de vârsta lor. Fetișcanele, doar flăcăilor cu care sunt în vorbă. Cât despre femeile măritate, doar soților, taților și, eventual, fraților. Există un limbaj al mărțișoarelor pe care bine-ar fi să-l stăpâniți, cât ține ziua de azi.