Ghid de bune maniere. Cum ne comportăm la micul dejun, în familie
Azi vin la tine cu câteva sfaturi despre orele dimineții. Vorbim despre micul dejun, depre ce se cuvine să faci și ce nu la prima masă a zilei. Nu vă dau variante de meniuri, ci numai norme de bună conduită. Sunt reguli pe care e bine să le știe și să le urmeze toți ai casei, și părinții, și copiii. Ba chiar și bunicii.
17 Mai 2017, 19:35
De felul în care ne arătăm unii înaintea altora și comunicăm la ceasurile acestea ale cafelei și-ale feliei de pâine cu unt, ei bine, de asta ar putea să depindă chiar reușita întregii zile. Buna dispoziție și armonia de la micul dejun ne vor da un tonus bun și putere pentru toate probele și întâmplările orelor următoare.
Pornim de la ideea că acest moment este și un bun prilej pentru socializare cu membrii familiei, poate unicul până la căderea serii. Împărtășiți proiectele, dați sfaturi, încurajați, dacă e cazul, evitați să petreceți minutele acestea mofluzi, încruntați, chiar dacă sunt cât durează sorbitul unei cafele.
Iar dacă unora li se pare că o cafea băută cu ochii închiși, lipiți de somn, e un adevărat elixir al zilei, de fapt este total nepoliticos față de ceilalți să veniți la micul dejun înainte de a vă fi făcut toaleta. Spălați ochii și dinții, pieptănați-vă, și dacă nu aveți de gând să intrați în hainele de stradă, măcar puneți un halat curat pe voi.
Doamnelor, dacă v-ați pus bigudiuri în păr de cu seară, încercați să le scoateți până la micul dejun. Iar dacă veți considera că e cazul să le mai țineți o vreme în păr, atunci acoperiți-le măcar cu o băsmăluță. Domnii să evite să vină la micul dejun în șort, mai ales dacă sunt și copii în casă.
Iar când vine vorba de așezatul mesei și de servitul cafelei, e bine să dea fiecare o mână de ajutor. Fie vă rânduiți pe zile sau săptămâni, fie stabiliți din vreme anumite sarcini pe care fiecare să le facă, un fel de „ascultare” mănăstirească, adusă în lumea familială. Și nu omiteți de pe lista asta de lucruri de făcut și de împărțit spălatul vaselor. E cea mai puțin plăcută operațiune și nu se cade să o facă numai unul dintre voi.
Cât stați la masă, evitați să citiți ziarul, să notați în agendă planul zilei, să fiți zgomotoși. Evitați gesturile ample; nu ați vrea să vărsați cafeaua pe rochia mamei, nu-i așa?
În ce privește pachetul ori sufertașul de luat la școală sau la serviciu, dați o mână de ajutor și la asta. Învățați-vă copiii să vă ajute încă de la cele mai fragede vârste. Dați-le lor una dintre sarcini: de exemplu, să ungă ei cu unt pâinea pentru sendvișuri. Sau să pună în pachet șervețelele de șters la gură după ce vor fi mâncat la școală, în pauza mare.
În fine, nu uitați că ziua bună se cunoaște de dimineață și că vorbele cheamă faptele, să le-mplinească. Așa că faceți urări de bine tuturor.