Ghid de bune maniere. Cum trebuie să te comporți când dormi... la comun
Ghid de bune maniere, pentru oameni bine crescuți și cu alese însușiri. Dintre toate vârstele omului, adolescența și prima tinerețe sunt cele care permit, înlesnesc, fără inhibiții, comunicarea și intrarea în intimitatea celuilalt, prin contextul pe care îl oferă.
17 Mai 2017, 03:24
Perioada școlarizării liceale și universitare suprinde un număr mare de adolescenți și tineri în imposibilitatea de a locui alături de familie sau într-un mediu în care să fie complet singuri. Căminul (sau internatul) ori gazda îi aduce aproape, adeseori fără să se fi cunoscut până atunci. Despre cum trebuie să te comporți atunci când ești nevoit să locuiești la comun vom vorbi azi. Și, ca să mai îndulcim un pic pilula, vom zice și că situația citată se mai întâlnește într-un context care vă este tuturor drag: vacanțele, când, în taberele școlare sau în bivuace, pe munte, la fel veți trăi câteva zile alături de necunoscuți.
Să zicem mai întâi că această coabitare - fortuită sau dinainte aleasă - trebuie să respecte câteva reguli: Nu îi deranja pe ceilalți, dacă nu vrei să fii deranjat și Respectă-ți vecinul de cameră așa cum îți dorești tu să fii respectat. Sigur, asta e valabil și în familie, dar când vine vorba de persoane străine, mai abitir!
Ghid de bune maniere - câteva reguli pentru traiul în comun
Iată și câteva norme de conduită în contextul traiului în comun - în camera de cămin, în tabără ori chiar... în salonul de spital.
1) Cine se trezește înaintea celorlalți trebuie să respecte somnul colegilor. Nu va face zgomot, se va da jos din pat atent, va păși încet - eventual, pe vârfuri -, nu va trânti ușile și le va deschide și închide cu mare delicatețe.
2) Dacă, Doamne ferește, sunteți dintre aceia care sforăie, va trebui să vă anunțați colegii de cameră asupra acestui aspect. Sigur, sforăitul nu are de-a face cu bunele maniere, dar..., dacă sunt avertizați, colegii vor putea să își ia măsuri de precauție pentru a suferi cât mai puțin din pricina nevinovatelor voastre... noxe sonore. În ce vă privește, cereți-vă scuze în fiecare seară și, mai ales, în fiecare dimineață, pentru situația creată, chiar dacă fără voia voastră.
3) La baie - ca și în oricare altă încăpere a locului pe care îl împărțiți în comun -, nu se intră fără a se bate la ușă. Iar dacă azi ați fost primul care a ocupat baia, mâine cedați acest privilegiu colegului de cameră. Și, în general, evitați să petreceți foarte mult timp în baie, mai ales dimineața, când toată lumea se grăbește.
4) Nu vă lăsați niciodată patul nestrâns și lucrurile în dezordine. E o crasă dovadă de proastă creștere să îi faceți pe ceilalți să suporte mizeria și dezordinea provocate de voi.
5) Nu fumați în cameră, mai ales dacă colegul nu este fumător. Cereți voie, înainte de a aprinde țigara și aprindeți-o doar dacă aveți permisiunea. Dar, în general, evitați să fumați în orice spațiu închis.
6) Începeți ziua cu un „Bună dimineața” vesel și încrezător. Asta vă va da tuturor un tonus bun.