Ghidul bunelor maniere. Despre punctualitate
Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Ne întâlnim de la o vreme, la aceeași oră, pe finalul emisiunii Vrem să știi. Suntem și eu și dumneavoastră... punctuali. Până la secundă. Asta înseamnă că suntem manierați. Civilizați. Politicoși. Cu bune apucături de viață - cum se zicea odată în colțul meu de Moldovă din care mă trag. Și tocmai despre punctualitate vreau să vă vorbesc azi.
23 Septembrie 2016, 10:00
Ludovic al XVIII-lea obișnuia să spună că „punctualitatea este politețea regilor”. Ehei, dar și noi putem fi regi, în fiecare moment al vieții noastre, respectând această normă de comportament.
Se mai zice și că poți întârzia, la o adică, dar să respecți ceea ce se numește... sfertul academic. Dar sfertul ăsta de ceas nu e, cum s-ar crede, după ora fixată. Nu. Regula asta vrea să zică așa: poți veni cu 10 minute înainte de momentul întâlnirii și cu 5 minute după... Dar tot mai bine e să ajungi la fix.
Totuși, veți zice, în lumea asta trepidantă și plină de neprevăzut, e posibil să nu te poți încadra, să nu potrivești timpul chiar atât de bine încât să ajungi... la timp. Vă dau dreptate, dar există câteva metode care te salvează. Prima și cea mai simplă este să pleci de acasă (ori din ce punct vei fi plecând) cu 10-15 minute mai devreme decât ar fi necesar. Așa, îți iei o marjă de siguranță pentru cazul în care traficul sau vreun eveniment oarecare te-ar întârzia. Dacă nici asta nu ajută, atunci anunță-i pe cei care te așteaptă că vei ajunge mai târziu, eventual estimează cât întârzii. Poți anunța prin telefon ori printr-un mesaj scurt.
Oricum ar fi, alegeți cel mai scurt traseu de parcurs, cel mai sigur și... mergeți în pas alert. Nu, nu alergând, dar nici zgâind ochii la vitrine. Dacă vă oprește cineva pe drum, scuzați-vă și nu vă întindeți la vorbă, oricât de tentant, de interesant e subiectul și oricât de plăcut la chip și vorbă e omul cu pricina.
Nu uitați nici o clipă că a fi punctual înseamnă, înainte chiar de a-i respecta pe ceilalți, a te respecta pe tine. Iar lipsa de punctualitate îți va deteriora atât imaginea, cât și credibilitatea și relațiile cu familia, prietenii, colegii.
Alegeți să fiți regi. Adică... punctuali. Ca noi, aici, la Ghidul bunelor maniere.