Reguli pe care și Moș Nicolae trebuie să le respecte
Ce ți-a adus Moș Nicolae noaptea asta? Ce-ai găsit dis-de-dimineață în ghetuțe? Dulciuri și daruri minunate ori... nuielușa fermecată, care să facă peste an, din tine, omul cu bune maniere care se cuvine ca să fii?
05 Decembrie 2021, 22:08
Acuma, cât de manierați suntem noi, oamenii, e una. Dar oare el, moșul ăsta bun care înconjură pământul ca să lase fiecărui copil, până-n zorii zilei, cadoul potrivit, o fi știind care sunt regulile atunci când te duci în vizită într-o casă cu copii?Și mai ales într-una în care pruncul e mic-mititel, înfășat-înfășățel, după vorba colindului? O fi știind au ba, eu tot l-oi învăța!
Prima regulă – pe care sper că a știut-o și Moș Nicolae – este că în casa în care se află un nou-născut te duci numai dacă ai anunțat că vii, iar mama a acceptat să te primească. Mai mult, încă, va trebui să respecți intervalul orar în care ea îți spune că poți veni, ca să nu o prinzi în orele de somn ale bebelușului sau la ceasul de alătat, ori în timpul programului de îmbăiere. A doua regulă e să nu stai mult. Oricât de binevoitoare ți-ar părea mama și oricât de multe ați avea de povestit – că, de, e posibil să fi rămas în urmă cu știrile – vizita în casa în care doarme un prunc nu se prelungește. Dacă vreți să dăruiți ceva copilului – și mai ales dacă e vorba de bani – nu îi veți lăsa în preajma acestuia. Nici pe pernă, nici în pătuț, nici pe pieptul lui și nici în haine. Se vor da părinților, eventual la plecare. Banii sunt surse de boli și infecții, mai ales pentru un omuleț atât de fragil, în primele lui săptămâni de viață. În aceeași ordine de idei vine și sfatul următor. Când intrați în casa în care se află un copil mic și înainte de a intra în camera acestuia, vă descălțați – chiar dacă ziceam altădată că nu e chiar politicos să te descalți în vizită -, cereți o pereche de papuci și vă duceți la baie ca să vă spălați bine-bine pe mâini. Îndepărtați, astfel, pe cât posibil, toate sursele primare de îmbolnăvre pentru cel mic. Dacă dumneavoastră sunteți bolnav – și mă refer aici la viroze, întâi de toate – nici să nu vă gândiți să mergeți în vizită la prietena care tocmai a născut. O dată, l-am întâlnit pe Moș Nicolae foarte supărat... umblase fără fular prin prima ninsoare a iernii și răcise. Manierat, cum îl știți, nu s-ar fi dus nici în ruptul capului așa în casele cu copii mici. Dar.. darurile... trebuiau duse. Am să vă spun acum un secret: în noaptea aceea, eu am ținut locul moșului cel bun și am împărțit cadouri în ghetuțe și mai ales în botoșei. Și n-a știut nimeni lucrul acesta până azi. Și-acuma, înainte de a pleca din emisiune, lăsați-mă să fac un singur lucru... pe care-l știu de la bunica. Să caut un fir de ață lung, pe care să-l las sub perna celui mic. E o cutumă-n sat la noi. Cu cât mai lung e firul pe care-l lași în urmă, cu atât mai mult și mai bine va dormi pruncul. Iar atunci când dorm, copiii mici cresc mari.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay