Curățenia va fi mai ușoară dacă urmezi aceste sfaturi!
În această perioadă, toate gospodinele își curăță și își igienizează casa, în așteptarea sărbătorilor pascale. Dacă nu ați făcut acest lucru încă, vă venim în întâmpinare cu câteva sfaturi practice și soluții naturale de curățare, care cu siguranță vă vor ușura munca.
10 Aprilie 2016, 10:24
1. Curățarea covoarelor și a mochetelor
Covoarele se curăță frumos ștergând suprafața acestora cu un tampon înmuiat în esență concentrată de ceai. Pentru a reîmprospăta culorile unui covor, acesta se perie energic cu o soluție concentrată de apă cu sare grunjoasă sau se presară covorul cu sare, se rulează și se lasă așa 2-3 zile, după care se perie sarea. Astfel se îndepărtează și eventualele pete.
2. Curățarea saltelei patului
Saltele par aproape imposibil de curăţat, însă există, din fericire, un truc simplu și eficient, care rezolvă această problemă. Toarnă puţină votcă într-o sticlă cu pulverizator. Stropeşte salteaua şi las-o să se usuce. Alcoolul va dezinfecta salteaua, eliminând bacteriile şi mirosul neplăcut.
Tapiseria din stofă se curăță energic cu o perie de haine înmuiată într-o soluție de săpun cu apă caldă sau într-o soluție de bucătărie (4 lingurițe) în spirt medicinal (5 lingurițe), la care se adaugă apă rece. După curățare, suprafața se șterge de câteva ori cu o cârpă umezită în apă rece (bine stoarsă), apoi cu o cârpă uscată.
3. Curățarea cuptorului
Trebuie să știți că nici un tip de cuptor nu trebuie curățat cu soluții de curățat cuptoare din comerț. Cuptorul cu curățare continuă nu trebuie sters niciodată cu curățitori abrazivi sau pudrați; aceste produse vor deteriora suprafața.
Grătarele cuptoarelor ce au zone înnegrite ce persistă pot fi curățate prin “aburirea” acestora cu vapori de amoniac. Se pun grătarele pe prosoape vechi în cadă. Se umple tubul cu apă caldă și ½ ceașcă de amoniac și se lasă să stea jumătate de oră. Întregul proces de curățare se finalizează ștergând întreaga suprafață cu un burete îmbibat în otet alb și apă. Astfel se va preveni acumularea de grăsime.
4. Curățarea hotei
Este de dorit ca, atât exteriorul cât și interiorul hotei, să fie șters des. Când este necesară o curățare minuțioasă, se poate folosi o soluție cu apă fierbinte, detergent de spălat vase și amoniac pentru a înlătura grăsimea. Învelișul filtrului se înlătură și se spală în apă fierbinte. Se lasă să se usuce complet înainte de a fi înlocuit. Lamele ventilatorului se șterg cu o soluție cu amoniac.
5. Curăţarea cuptorului cu microunde
Taie două lămâi în jumătate şi pune-le într-un vas de sticlă. Pune vasul în cuptorul cu microunde şi încălzeşte până când apă începe să fiarbă. Opreşte cuptorul şi lasă vasul înăuntru pentru ca aburii să pătrundă în fiecare colţişor al cuptorului. Cu o cârpă, şterge interiorul cuptorului.
6. Curățarea petelor de grăsime
Petele de grăsime sunt, de obicei, foarte greu de curăţat. Dacă ai pete de grăsime pe perete, acoperă-le cu cretă albă, aşteaptă câteva minute, apoi şterge creta cu cârpa umedă. Trucul funcţionează şi în cazul petelor de grăsime de pe haine.
Dacă nu știai, data viitoare când prăjeşti ceva şi umpli aragzul cu pete de ulei, foloseşte acest truc simplu: curăță uleiul cu …ulei. Toarnă câteva picături de ulei pe un prosop de hârtie şi şterge suprafaţă murdară. Uleiul va atrage petele de ulei, lăsând aragazul curat.
Dacă ai o tigaie murdară de grăsime învechită, umple-o cu apă şi adaugă o cană de oţet. Pune la fiert. După ce a fiert apa, adaugă două linguriţe de bicarbonat de sodiu. Goleşte tigaia şi şterge-o uşor cu buretele pentru a îndepărta petele de arsură.
7. Curățarea ruginei
Pentru curățarea ruginei de pe chei și de pe alte obiecte mici :
1) se șterge energic, cu o cârpă umezită cu apă și înmuiată în nisip fin
2) se introduc obiectele pentru 24 de ore într-o baie de ulei de gătit râncezit
3) se săpunesc și se freacă enegic cu o cârpă aspră, pentru uscare și lustruire.