D'ale casei: Alegerea hidroforului
Nu de puține ori am avut bătăi de cap date de hidrofor, așa că acum aș vrea să discutăm despre cum facem alegerea acestui important element din casa noastră. Hidroforul este un cuvant foarte folosit, dar este destul de puţin cunoscută semnificaţia exacta termenului. Voi incerca să vă explic, pe inţelesul tuturor, ce este de fapt hidroforul. Este practic un sistem pentru alimentarea cu apă a unei locuinţe. Acest sistem este format din următoarele elemente principale: electropompă, vas de hidrofor, racord antivibrant, presostat si manometru.
07 Octombrie 2016, 04:23
Cel mai bun hidrofor, in anumite situatii, poate sa absoarba si sa pompeze apa necesara desfasurarii activitatilor zilnice in locuinta (bucaterie, baie, piscina, garaj etc.) sau chiar sa va ajute sa efectuati udarea / irigarea plantelor daca aveti o gradina cu flori, legume sau pomi.
Pentru orice persoana, asigurarea aprovizionarii cu apa a locuintei aflate in mediul urban, rural sau zone izolate / defavorizate, constituie o problema vitala.
Chiar daca acest serviciu de utilitate publica este reglementat, pentru unele situatii, prin prevederi legale, norme si dispozitii locale, pentru siguranta domiciliului si confortul familiei tale, este bine sa fiti prevazatori, sa luati masurile necesare si suficiente in vederea modului de alimentare cu apa pentru baut, spalat, adapat animale, udat plante / irigat sau pentru garantarea bunului trai.
Necesitatile gospodariei, caracteristicile sursei de apa si in special felul acesteia, de suprafata sau adancime, determina alegerea tipului de hidrofor.
Hidroforul incorporeaza un mecanism simplu care extrage, filtreaza apa si o pompeaza apoi catre utilitatile dorite.
Hirofoarele de suprafata extrag apa de la adancimi reduse, superficiale, pana 7-8 m si reusesc sa o pompeze la distante si inaltimi diferite in functie de tipul hidroforului achizitionat.
Hidrofoarele de mare adancime, dotate cu pompe performante si motoare de putere mai mare, extrag apa de la adancimi mai mari de 8 – 9m, iar cele foarte performante de la 30 – 40 m si pot sa o transporte la diferite distante si inaltimi in functie de caracteristicile tehnice ale hidroforului achizitionat .
Pentru alegerea celui mai bun hidrofor trebuie sa tineti seama de urmatoarele elemente:
– necesitatile reale de apa ale locuintei si consmul pentru utilitati
– locul, dispunerea, capacitatea, continuitatea si calitatea sursei de apa la care ne racordam;
– conditiile de inghet din zona;
– conexiunea la reteaua electrica;
– caracteristicile tehnice ale celui mai bun hidrofor, care poate fi instalat, pentru a functiona optim, conform conditiilor de mai sus.
Aceste aspecte trebuie sa fie in concordanta cu caracteristicile tehnice ale aparatului, atunci cand alegeti cel mai bun hidrofor.
Autor: Sorin Dinu