D'ale casei: Montarea pavajului
Aveți un pavaj în curte și vă tot întrebați dacă a fost montat corect? Iată primele indicii care ne arată dacă un pavaj a fost montat ca la carte. Primul indiciu care ne arată dacă s-a efectuat o lucrare de calitate la execuţia unui pavaj este liniaritatea. Hai ca nu-i un termen atat de greu, insa mai important e ce inseamna el. Aceasta înseamnă că pavajul nu trebuie să aibă denivelări sau să prezinte aşa-numite „valuri” pe zona de suprafaţă.
06 Octombrie 2016, 03:05
De cele mai multe ori, beneficiarii lucrărilor de pavare se confruntă cu următoarea situaţie: la recepţia lucrării, pavajul arată aspectuos şi bine pus la punct, însă pe măsură ce este supus traficului, acesta se „vălureşte”, termen prezent printre mesteri.
Iniţial, denivelările sunt abia sesizabile, însă cu timpul ele se accentuează.
Aceasta înseamnă că, la respectiva lucrare, nu a fost executat corect stratul suport. Aici, pot fi identificate două cauze.
Problema care apare cel mai des ţine de grosimea necorespunzătoare a acestui strat suport.
Astfel, este bine să reţinem:
– la o alee pietonală, stratul suport trebuie să fie de minim 10-15 cm;
– la un carosabil, stratul suport va avea o dimensiune între 20 şi 40 de cm, în funcţie de traficul la care va fi supus.
A doua „hibă” a stratului suport, care creează în timp denivelări, ţine de calitatea materialelor. Sunt situaţii în care, din dorinţa de a scoate un preţ mai bun per total lucrare, unele firme adaugă pământ în compoziţia acestui strat suport, ceea ce afectează în timp calitatea pavajului.
De preferat este ca materia primă pentru stratul suport să fie un amestec de balast, fără pământ – numai sorturi şi piatră sau piatră spartă.
Ar mai fi de adăugat şi alte cerinţe referitoare la stratul suport:
- este necesară o bună pregătire a terenului înainte de aşternerea stratului suport (trebuie săpat şi eliminat stratul vegetal, apoi este necesară îndepartarea rădacinilor);
- pentru ca suprafaţa pavajului să fie dreapta în timp, este necesar ca acest strat suport să fie foarte bine compactat.
Specialistii recomanda sa nu folosiţi pentru aceste umpluturi materiale provenite din demolări de construcţii sau din excavaţii la alte construcţii.
Tineti cont de aceste sfaturi si impartasiti-le chiar si meseriasului, pentru a-si da seama ca beneficiati de ceva cunostinte in acest domeniu.
Autor: Sorin Dinu