Mise-en-place… arta aranjării unei mese
„Ceea ce dă mesei strălucire și veselie e tocmai o față de masă de olandă fină spălată și călcată impecabil”. Tu cunoști toate regulile aranjării mesei?
02 Aprilie 2017, 21:00
În Sfaturi pentru menajeră, circa 1900, se precizează: „Fața de masă să fie de moleton alb. Când fața de masă e colorată, porțelana trebuie să fie albă sau ivorie”.
La fel, în Buna Menajeră: „Vrem să aranjăm o masă de ocazie, vom întrebuința o față de masă albă; în mijlocul mesei, peste fața de masă, punem o tabletă brodată, la fel ca fața de masă”.
Urmează regulile elementare de aranjare a tacâmurilor, fie ele de argintărie sau de alpaca: „Cuțitul și lingura se pun la dreapta farfuriei și furculița la stânga” (când nu ai suport de tacâmuri d’argent). Asta în vreme ce ”șervetul este îndoit frumos, iar pâinea pusă înăuntru” ( când nu ai coș de pâine și inel de șervet de argint sau alpaca), iar „castronul cu supă este așezat pe o masă alăturată” la burjui.
Nu lipsesc nici indicațiile de regie, impunând anumite norme elementare de politețe: „Când masa este mai intimă și cu puțini comeseni, nimeni nu începe să mânânce până ce n-au fost serviți toți de la masă”.
- Niciodată paharul cu vin să nu fie umplut mai mult de două treimi. A nu se umple din nou paharul imediat după ce cineva a băut.
- Nu se mulțumește servitorului sub niciun chip când îți schimbă farfuria, îți aduce ..............................
Citeste continuarea pe Kera Calita