Arta florală - Cum să ai grijă de natură și de mediul înconjurător
Să dăruiești flori de Dragobete este cea mai bună modalitate de a-ti arăta dragostea și prețuirea față de persoana dragă. Dar știm oare ce flori să cumpărăm sau cât de repede se ofilesc?
24 Februarie 2023, 10:40
Sustenabilitatea florală are mai multe dimensiuni. În primul rând, și probabil cea mai importantă, dar și cea mai vizibilă, este problema buretelui floral. Acesta nu este doar un material nereciclabil (nici măcar buretele “bio” nu este cu adevărat reciclabil în condiții normale), dar este și toxic și chiar carcinogen.
„Pur și simplu, este unul din acele produse industriale ale anilor ‘70 prin care s-a prioritizat confortul în pofida sustenabilității. Buretele poate fi înlocuit cu ușurință cu alte metode naturale, prin care se elimină nevoia pentru acest material toxic, iar florile sunt mult mai fericite, stând direct în apă”, a declarat antreprenorul Alexa Petre, la Radio România Antena Satelor.
“O a doua dimensiune este cea a sursei de flori. Florile pe care le vedem în majoritatea florăriilor sunt importate, cu toții știm asta. Dar ele vin de mult mai departe decât am crede. Producătorii de flori sunt majoritatea în țări calde, cu mult soare, precum Kenya, Ecuador și Columbia. După ce sunt recoltate, acestea trec prin bursa de flori din Olanda și apoi sunt distribuite în toată Europa. Cu alte cuvinte, florile pe care le vedem au călătorit zeci de mii de kilometri ca să ajungă la noi, având o amprentă de carbon uriașă”, precizeaza Georgiana Periețeanu de la Flori Sauvage.
Ele nu doar că au fost tăiate poate chiar și acum 2 săptămâni, dar multe dintre ele au călătorit fără apă, în condiții de transport industrial.
Lucrurile încep să se schimbe și aici, mai întâi prin fermele de flori bio, care aleg să nu mai pună atâtea pesticide în flori, dar și prin procurarea de flori la nivel local. Piața din România de producători florali este încă la început, iar varietatea este destul de limitată. Dar ea există și e important să îi încurajăm pe acești oameni să continue treaba de adevărat pionierat pe care o fac. Și, credeți-ne, florile locale sunt atât de frumoase și de proaspete încât uneori nu ne vine să credem cu ce minunății ajungem să lucrăm.
“O a treia dimensiune este cea a ambalajelor și a utilizării diverselor materiale de plastic de tip single-use în ateliere/florării. Noi credem că buchetele nu au nevoie de ambalaje, sunt mai frumoase așa naturale, poate cu un pic de foliaj sau ceva texturi jucăușe. A pune folie de plastic pe un buchet nu este nici frumos, dar mai ales nici sustenabil”, a mai adăugat Alexa Petre.
Foto: pixabay