Căpșun, pentru că este cel mai bun!
Ne apropiem de sezonul fructelor, iar căpșunile sunt printre primele care apar, răsfățându-ne cu gustul lor delicios! Nu e de mirare că, pe plan mondial, căpșunile se numără printre cele mai solicitate și căutate fructe. De fapt, căpșunul este planta fructiferă din lume cultivată pe cea mai mare suprafață, în climate temperate și subtropicale, din Alaska până în America de Sud, în Europa, Africa, Asia și Australia. Practic, căpsunul este cultivat în scopuri comerciale de la Ecuator până la Cercul Arctic și de la nivelul mării până la altitudini de 3.000 de metri.
30 Martie 2015, 09:49
Capsunul este o plantă perenă care face parte din familia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, fiind înrudit cu murul și cu zmeurul. Crește la nivelul solului, ajungând la înălțimea de 10-15 cm, are frunze tri-palmate, cu margini zimțate, face flori mici, albe sau rozalii, cu cinci petale rotunde, și se înmulțește prin stoloni, care se întind la nivelul solului, dând rădăcini noi. Foarte interesant este că, din punct de vedere botanic, delicioasa căpșună, pe care o cunoaștem cu toții, nu este un fruct propriu-zis. Ea este, de fapt, un receptacul cărnos, o aglomerare care conține multe, multe fructe mici - acele semințe (asemănătoare semințelor florii-soarelui) care se văd la suprafață și care nu se deschid la coacere.
Capsunul de grădină (Fragaria x ananassa) provine, se pare, din încrucișarea a două specii de căpșun sălbatic, care ar fi avut loc din întâmplare, cândva la mijlocul secolului al XVIII-lea. Desigur, după acel moment, au urmat mulți ani de încercări și de încrucișări, până s-a ajuns la specia pe care o cunoaștem astăzi. Cu toate că acele două specii sălbatice, Fragaria virginiana și Fragaria chiloensis, sunt originare din America, fiind aduse pe continentul nostru în anul 1714, din Chile, încrucișarea a avut loc aici, în Europa, mai exact în Franța. Fragaria virginiana crește sălbatic din Newfoundland până în Alberta, iar la sud din Georgia până în Oklahoma, iar Fragaria chiloensis crește sălbatic pe Coastă de Vest, din Alaska până în Chile. De la Fragaria virginiana s-a luat partea bărbătească, iar de la Fragaria chiloensis, partea femeiască. În Franța, hibridul a fost numit căpșun ananas. Totuși, din ultimele cercetări rezultă că acest hibrid este mai complex, căci conține și alte gene, nu doar genele celor două specii inițiale. S-ar părea că în aceste încrucișări succesive ar fi fost implicat și soiul sălbatic Fragaria vesca (frăguță, cum e numit la noi).